Смањује се Серија А?

Уместо 20, у елитном рангу Италије ускоро би могло поново да заигра 18 клубова.

Фудбал 26.02.2015 | 11:40
Смањује се Серија А?

Пре неких деценију и кусур Италијани су проценилии да имају квалитета – и новца – да лигу обогате са још два клуба. Тада су уосталом клубови са Чизме још харали Европом, а у Серији А играо је сам крем. Од сезоне 2004/2005 и 20 клубова у лиги. У међувремену – све је пошло наопако. Италијанска привреда више не стоји на тако чврстим основама, скандал са намештањем утакмица такође је имао свој "допринос", па су клубови са Апенина преполовили улагања, а неки ни тако не могу да издрже финансијске захтеве такмичења на највишем нивоу о чему сведочи пример Парме.

Решење би могло да буде, као и увек када нема пара, у резовима. Трошкови су већ смањени, а сада би истим путем могла и сама лига. Председник Фудбалског савеза Италије Карло Тавекио се наиме сагласио са селектором Антониом Контеом да је систем такмичења са 20 клубова преобиман. Интересантно је што разлог за смањење лиге челници италијанског фудбала нису пронашли у Парминој агонији, већ у недостатку времена за припреме националног тима. Конкретан поводо је било одбијање клубова да ихграчима дозволе да се на пар дана – ван оних предвиђених Фифиним календаром - састану са кормиларом Азура.
"И Серија А и Серија Б мораће да буду смањене за најмање два клуба. У интересу националног тима, али и због других разлога", категоричан је председник Савеза Карло Тавекијо.

План је дакле да се у националном шампионату поново такмичи 18 клубова од чега се одустало у поменутој сезони 2004/2005. Ове сезоне пак постоји опасност да Серија А сасвим случајно крај дочека са 19 клубова. Парма је велика мистерија, али Тавекијо негира да је реална опција да Крсташи лигу напусте пре но што се сезона заврши.

Коментари / 0

Оставите коментар