Smanjuje se Serija A?

Umesto 20, u elitnom rangu Italije uskoro bi moglo ponovo da zaigra 18 klubova.

Fudbal 26.02.2015 | 11:40
Smanjuje se Serija A?

Pre nekih deceniju i kusur Italijani su procenilii da imaju kvaliteta – i novca – da ligu obogate sa još dva kluba. Tada su uostalom klubovi sa Čizme još harali Evropom, a u Seriji A igrao je sam krem. Od sezone 2004/2005 i 20 klubova u ligi. U međuvremenu – sve je pošlo naopako. Italijanska privreda više ne stoji na tako čvrstim osnovama, skandal sa nameštanjem utakmica takođe je imao svoj "doprinos", pa su klubovi sa Apenina prepolovili ulaganja, a neki ni tako ne mogu da izdrže finansijske zahteve takmičenja na najvišem nivou o čemu svedoči primer Parme.

Rešenje bi moglo da bude, kao i uvek kada nema para, u rezovima. Troškovi su već smanjeni, a sada bi istim putem mogla i sama liga. Predsednik Fudbalskog saveza Italije Karlo Tavekio se naime saglasio sa selektorom Antoniom Konteom da je sistem takmičenja sa 20 klubova preobiman. Interesantno je što razlog za smanjenje lige čelnici italijanskog fudbala nisu pronašli u Parminoj agoniji, već u nedostatku vremena za pripreme nacionalnog tima. Konkretan povodo je bilo odbijanje klubova da ihgračima dozvole da se na par dana – van onih predviđenih Fifinim kalendarom - sastanu sa kormilarom Azura.
"I Serija A i Serija B moraće da budu smanjene za najmanje dva kluba. U interesu nacionalnog tima, ali i zbog drugih razloga", kategoričan je predsednik Saveza Karlo Tavekijo.

Plan je dakle da se u nacionalnom šampionatu ponovo takmiči 18 klubova od čega se odustalo u pomenutoj sezoni 2004/2005. Ove sezone pak postoji opasnost da Serija A sasvim slučajno kraj dočeka sa 19 klubova. Parma je velika misterija, ali Tavekijo negira da je realna opcija da Krstaši ligu napuste pre no što se sezona završi.

Komentari / 0

Ostavite komentar