Партизан: Дуг скоро 15 милиона, али нас не угрожава!

Црно-бели, званично, дугују 14,87 милиона евра, а тек треба да се утврди колика су им потраживања.

Фудбал 26.02.2015 | 00:00
Партизан: Дуг скоро 15 милиона, али нас не угрожава!

У фудбалском клубу Партизан објављен је финансијски извештај рада црно-белих за период закључно са 31. децембром 2014. године.

Новинарима су се обратили Иван Маричић, члан управног одбора и председник Еуро Аксис банке и Душан Васиљевић, директор финансијско-консултантске куће "Васконс ЈВБ".

Обавезе Партизана износе укупно 14.870.000 евра, а њихова структура је следећа.

На основу пореза, црно-бели дугују 4.685.000 евра (31,5 одсто укупног дуга), обавезе према запосленима су 3.314.000 евра (22,3 одсто), финансијске обавезе су 1.030.000 евра (6,9 одсто).

Обавезе према клубовима и казне УЕФА износе 575.000 евра (3,09 одсто), према агенцијама и агентима 2.534.000 (17 одсто), повезаним лицима (између осталих, према СД Партизан и агенцији "Партизан травел") 1.180.000 евра (8,0 одсто) и осталима 1.535.000 (10,3 одсто).

Клуб нема право да објави колико коме и због чега појединачно дугује.

Иван Маричић рекао је новинарима да је реч о првом делу финансијског извештаја, а да ће други, који ће бити објављен 15. марта, подразумевати потраживања и имовинско стање ФК Партизан.

Када буде завршен комплетан финансијски извештај "парни ваљак" ће направити детаљан финансијски план, на основу којег ће се одредити циљеви и начин даљег пословања клуба из Хумске 1.

Маричић, који је био члан претходне управе, нагласио је да дуг који Партизан има, не угрожава егзистенцију клуба.

"Дуг је релативна ствар. Дугује и Манчестер јунајтед 800 милиона фунти, Барселона ко зна колико, остали велики светски клубови такође. Ми покриће за тај дуг имамо у нашем играчком кадру. Ако је дуг 14 или 15 милиона евра, а реална вредност наших играча и имовине на пример 50 милиона, онда то и није толико страшно како се представља".

На новинарско питање шта је онда толико катастрофално, како је током претходна два месеца истицало актуелно руководство, одговорио је:

"Стање у клубу је катастрофално са аспекта организације и мора под хитно да се поправи. Да ли имамо вишка запослених, показаће анализа коју треба да урадимо - од портирнице до врха клуба".

Посебно је занимљиво то што најстарије обавезе Партизана датирају из 2007. године, када је на челу клуба био Томислав Караџић.

Душан Васиљевић одговорио је да "не зна, нити би волео да зна" да ли Партизан има обавезе и према зеленашима, о чему је говорио председник Зоран Поповић.

"Цифра коју смо саопштили урачунава само регуларне обавезе и за сваку од њих постоји валидан документ. Што се тиче изјаве бившег потпредседника (Ратомира) Бабића, да су постојале фирме које су позајмљивале новац Партизану и које сада траже да се тај новац врати, понављам да је овим извештајем обухваћен само новац који је у клуб ушао на легалан начин".

Коментари / 0

Оставите коментар