Partizan: Dug skoro 15 miliona, ali nas ne ugrožava!

Crno-beli, zvanično, duguju 14,87 miliona evra, a tek treba da se utvrdi kolika su im potraživanja.

Fudbal 26.02.2015 | 00:00
Partizan: Dug skoro 15 miliona, ali nas ne ugrožava!

U fudbalskom klubu Partizan objavljen je finansijski izveštaj rada crno-belih za period zaključno sa 31. decembrom 2014. godine.

Novinarima su se obratili Ivan Maričić, član upravnog odbora i predsednik Euro Aksis banke i Dušan Vasiljević, direktor finansijsko-konsultantske kuće "Vaskons JVB".

Obaveze Partizana iznose ukupno 14.870.000 evra, a njihova struktura je sledeća.

Na osnovu poreza, crno-beli duguju 4.685.000 evra (31,5 odsto ukupnog duga), obaveze prema zaposlenima su 3.314.000 evra (22,3 odsto), finansijske obaveze su 1.030.000 evra (6,9 odsto).

Obaveze prema klubovima i kazne UEFA iznose 575.000 evra (3,09 odsto), prema agencijama i agentima 2.534.000 (17 odsto), povezanim licima (između ostalih, prema SD Partizan i agenciji "Partizan travel") 1.180.000 evra (8,0 odsto) i ostalima 1.535.000 (10,3 odsto).

Klub nema pravo da objavi koliko kome i zbog čega pojedinačno duguje.

Ivan Maričić rekao je novinarima da je reč o prvom delu finansijskog izveštaja, a da će drugi, koji će biti objavljen 15. marta, podrazumevati potraživanja i imovinsko stanje FK Partizan.

Kada bude završen kompletan finansijski izveštaj "parni valjak" će napraviti detaljan finansijski plan, na osnovu kojeg će se odrediti ciljevi i način daljeg poslovanja kluba iz Humske 1.

Maričić, koji je bio član prethodne uprave, naglasio je da dug koji Partizan ima, ne ugrožava egzistenciju kluba.

"Dug je relativna stvar. Duguje i Mančester junajted 800 miliona funti, Barselona ko zna koliko, ostali veliki svetski klubovi takođe. Mi pokriće za taj dug imamo u našem igračkom kadru. Ako je dug 14 ili 15 miliona evra, a realna vrednost naših igrača i imovine na primer 50 miliona, onda to i nije toliko strašno kako se predstavlja".

Na novinarsko pitanje šta je onda toliko katastrofalno, kako je tokom prethodna dva meseca isticalo aktuelno rukovodstvo, odgovorio je:

"Stanje u klubu je katastrofalno sa aspekta organizacije i mora pod hitno da se popravi. Da li imamo viška zaposlenih, pokazaće analiza koju treba da uradimo - od portirnice do vrha kluba".

Posebno je zanimljivo to što najstarije obaveze Partizana datiraju iz 2007. godine, kada je na čelu kluba bio Tomislav Karadžić.

Dušan Vasiljević odgovorio je da "ne zna, niti bi voleo da zna" da li Partizan ima obaveze i prema zelenašima, o čemu je govorio predsednik Zoran Popović.

"Cifra koju smo saopštili uračunava samo regularne obaveze i za svaku od njih postoji validan dokument. Što se tiče izjave bivšeg potpredsednika (Ratomira) Babića, da su postojale firme koje su pozajmljivale novac Partizanu i koje sada traže da se taj novac vrati, ponavljam da je ovim izveštajem obuhvaćen samo novac koji je u klub ušao na legalan način".

Komentari / 0

Ostavite komentar