Осим поручио Пиксију: Бане јесте лидер!

Могу ли “орлови” без врхунских стрелаца и креативаца доћи до Француске 2016 - дилема је која ће још потрајати.

Фудбал 25.02.2015 | 19:20
Осим поручио Пиксију: Бане јесте лидер!

На оно о чему други ћуте указао је Драган Стојковић Пикси, једна од наших легенди, изјавом у “Блицу” да дефанзивци ма какве класе - чак ни Ивановић ни Коларов - нису довољни да нас уведу у елиту.

- Србија треба да се поноси играчем какав је Ивановић. Ту је и Коларов. Они играју по боковима, а то је данас страшно важна улога, па могу да буду и лидери - сматра Ивица Осим, незаборавни селектор Југославије.

По њему, времена и улоге су се променили.
- Памтим изреку из мојих београдских дана: „Иди, биди бек...“, као то је најлакше, то може свако да игра. Али, без четворице спољних играча на терену нема успеха. Ипак, играчи из везног реда најчешће су праве вође и јаке личности јер одлучују о многим стварима на терену и у свлачионици. Ја сам имао Пиксија и Сушића, али ви ни данас не оскудевате у креативцима. Матић је нешто друго, али царује на терену... Ако постигнете равнотежу у линијама, доћи ће и резултати - уверен је Осим.

Шта је рекао Драган Стојковић
Ивановић и Коларов су сјајни играчи, играју у врхунским клубовима на високом нивоу, али не могу да буду носиоци игре репрезентације, лидери. Нису они криви што други не могу или не умеју да се наметну.
Матићу капа доле за све што ради у Челсију, одличан је играч, али нама су потребни они који дају голове, погађају из слободног ударца, дају пас за гол и умеју да направе виц на терену. То нам недостаје.

Легендарни Мирослав - Ћиро Блажевић има јасан став о улогама у фудбалу.
- Пикси је био ауторитет као играч и данас као тренер, па му и ја са 80 година тешко могу противречити. У једном делу је у праву, иако се кућа прави од темеља, то јест одбране. Надградња је страшно важна, а ту мислим на играче који припремају и реализују акције - каже највећи хрватски тренер.

Водећи чак пет репрезентација спознао је суштину.
- Можеш позади имати све што ти треба, али ако напред немаш генијалца са голгетерским даром и инстинктивном интелигенцијом - џаба! Имао сам у Динаму Цицу Крањчара и Церина, а у репрезентацији која је 1998. била трећа на свету Влаовића, Бокшића и Шукера... Без таквих је немогуће направити врхунски резултат. Видим да Србија шкрипи, али сам убеђен да ће из ваше баште изнићи играч каквог Пикси замишља - закључује Блажевић.

Доскорашњи селектор БиХ и екс-Ју звезда Сафет Сушић каже:

- Мој бивши саиграч Пикси је генерално у праву. За мене је можда најважнији голман, од кога све почиње. Србија има топ играче у одбрани, али нешто вам недостаје. Играо сам за Југославију са три генерације - од Вујовића и Шурјака до Пижона, Пиксија и Савићевића. Били смо пети на свету, а могли смо и више. Никог се нисмо бојали и никад нисмо били инфериорни.

ДО УСПЕХА ОФАНЗИВОМ
Светска првенства
Чиле 1962. 4. Југославија
Звезде тима: Шекуларац (везни), Галић, Јерковић (нападачи)
Немачка 1974. Југославија међу 8
Звезде: Џајић, Бајевић (нападачи), Каталински (штопер).
Италија 1990. 5. Југославија
Звезде: Стојковић, Сушић, Вујовић (нападачи).
Француска 1998. 10. Југославија
Звезде: Мијатовић (нападач), Стојковић, Југовић (везни).
Првенства Европе
Француска 1960. 2. Југославија
Звезде: Галић, Јерковић (нападачи), Шекуларац (везни).
Италија 1968. 2. Југославија
Звезде: Џајић (нападач), Тривић (везни), Холцер (штопер).
Југославија 1976. 4. Југославија
Звезде: Џајић, Попивода (нападачи), Каталински (штопер).
Шведска 1992. Југославија избачена због санкција
Звезде: Савићевић, Југовић (везни), Мијатовић (нападач), Михајловић (штопер).
Холандија 2000. Југославија међу 8
Звезде: Милошевић (нападач), Југовић, Мијатовић (везни).

Коментари / 0

Оставите коментар