Osim poručio Piksiju: Bane jeste lider!

Mogu li “orlovi” bez vrhunskih strelaca i kreativaca doći do Francuske 2016 - dilema je koja će još potrajati.

Fudbal 25.02.2015 | 19:20
Osim poručio Piksiju: Bane jeste lider!

Na ono o čemu drugi ćute ukazao je Dragan Stojković Piksi, jedna od naših legendi, izjavom u “Blicu” da defanzivci ma kakve klase - čak ni Ivanović ni Kolarov - nisu dovoljni da nas uvedu u elitu.

- Srbija treba da se ponosi igračem kakav je Ivanović. Tu je i Kolarov. Oni igraju po bokovima, a to je danas strašno važna uloga, pa mogu da budu i lideri - smatra Ivica Osim, nezaboravni selektor Jugoslavije.

Po njemu, vremena i uloge su se promenili.
- Pamtim izreku iz mojih beogradskih dana: „Idi, bidi bek...“, kao to je najlakše, to može svako da igra. Ali, bez četvorice spoljnih igrača na terenu nema uspeha. Ipak, igrači iz veznog reda najčešće su prave vođe i jake ličnosti jer odlučuju o mnogim stvarima na terenu i u svlačionici. Ja sam imao Piksija i Sušića, ali vi ni danas ne oskudevate u kreativcima. Matić je nešto drugo, ali caruje na terenu... Ako postignete ravnotežu u linijama, doći će i rezultati - uveren je Osim.

Šta je rekao Dragan Stojković
Ivanović i Kolarov su sjajni igrači, igraju u vrhunskim klubovima na visokom nivou, ali ne mogu da budu nosioci igre reprezentacije, lideri. Nisu oni krivi što drugi ne mogu ili ne umeju da se nametnu.
Matiću kapa dole za sve što radi u Čelsiju, odličan je igrač, ali nama su potrebni oni koji daju golove, pogađaju iz slobodnog udarca, daju pas za gol i umeju da naprave vic na terenu. To nam nedostaje.

Legendarni Miroslav - Ćiro Blažević ima jasan stav o ulogama u fudbalu.
- Piksi je bio autoritet kao igrač i danas kao trener, pa mu i ja sa 80 godina teško mogu protivrečiti. U jednom delu je u pravu, iako se kuća pravi od temelja, to jest odbrane. Nadgradnja je strašno važna, a tu mislim na igrače koji pripremaju i realizuju akcije - kaže najveći hrvatski trener.

Vodeći čak pet reprezentacija spoznao je suštinu.
- Možeš pozadi imati sve što ti treba, ali ako napred nemaš genijalca sa golgeterskim darom i instinktivnom inteligencijom - džaba! Imao sam u Dinamu Cicu Kranjčara i Cerina, a u reprezentaciji koja je 1998. bila treća na svetu Vlaovića, Bokšića i Šukera... Bez takvih je nemoguće napraviti vrhunski rezultat. Vidim da Srbija škripi, ali sam ubeđen da će iz vaše bašte iznići igrač kakvog Piksi zamišlja - zaključuje Blažević.

Doskorašnji selektor BiH i eks-Ju zvezda Safet Sušić kaže:

- Moj bivši saigrač Piksi je generalno u pravu. Za mene je možda najvažniji golman, od koga sve počinje. Srbija ima top igrače u odbrani, ali nešto vam nedostaje. Igrao sam za Jugoslaviju sa tri generacije - od Vujovića i Šurjaka do Pižona, Piksija i Savićevića. Bili smo peti na svetu, a mogli smo i više. Nikog se nismo bojali i nikad nismo bili inferiorni.

DO USPEHA OFANZIVOM
Svetska prvenstva
Čile 1962. 4. Jugoslavija
Zvezde tima: Šekularac (vezni), Galić, Jerković (napadači)
Nemačka 1974. Jugoslavija među 8
Zvezde: Džajić, Bajević (napadači), Katalinski (štoper).
Italija 1990. 5. Jugoslavija
Zvezde: Stojković, Sušić, Vujović (napadači).
Francuska 1998. 10. Jugoslavija
Zvezde: Mijatović (napadač), Stojković, Jugović (vezni).
Prvenstva Evrope
Francuska 1960. 2. Jugoslavija
Zvezde: Galić, Jerković (napadači), Šekularac (vezni).
Italija 1968. 2. Jugoslavija
Zvezde: Džajić (napadač), Trivić (vezni), Holcer (štoper).
Jugoslavija 1976. 4. Jugoslavija
Zvezde: Džajić, Popivoda (napadači), Katalinski (štoper).
Švedska 1992. Jugoslavija izbačena zbog sankcija
Zvezde: Savićević, Jugović (vezni), Mijatović (napadač), Mihajlović (štoper).
Holandija 2000. Jugoslavija među 8
Zvezde: Milošević (napadač), Jugović, Mijatović (vezni).

Komentari / 0

Ostavite komentar