Дарко Шарић: Данас ћу све испричати

Оптужени Дарко Шарић најавио је на суђењу да ће данас детаљно изнијети своју одбану од оптужби за организацију шверца кокаина из Јужне Америке у Европу. Он је додао да је спреман да одговара на сва питања суда.

Србија 24.02.2015 | 21:30
Дарко Шарић: Данас ћу све испричати

Такође је затражио да суд саслуша деветорицу окривљених који су са Тужилаштвом за организовани криминал закључили споразуме о признању кривичног дјела, односно своју улогу у криминалној групи и кријумчарењу кокаина, на основу којих им је изречена пресуда.

Суд је претходно на суђењу извео као доказ те пресуде, а браниоци окривљених оспоравали су њихов кредибилитет и доказну снагу.

Шарић је затражио саслушање те деветорице осуђених јер, како је навео, жели да пред судом кажу да ли га познају и да ли су преварени приликом склапања нагодбе са тужилаштвом.

"Тачно је да њих нико није тукао, ни мене нико овдје не туче. Ти људи су потписали споразуме за себе, али само тражимо да их позовете, да кажу да ли су преварени када су рекли да тиме не терете нас", рекао је Шарић.

Одбрана Шарића и осталих оптужених тврди да те пресуде нису донесене на основу утврђених чињеница, већ на основу уговора између тужиоца и оптуженог који је признао кривично дјело мимо суђења у замјену за мању казну.

Тврде да је те пресуде донио судија појединац без извођења доказа, па тако нема ни утврђених чињеница.

Суд је јуче одбио предлог Шарићевог браниоца да се изведу као доказ писма поменутих осуђених на основу споразуме са тужилаштвом.

Одбрана тврди да су та лица у писмима навела да је тужилаштво извршило одређена кривична дјела према њима.

Шарићу и осталим оптуженима суди се због оптужби да су организовали кријумчарење 5.7 тона кокаина из Латинске Америке у Западну Европу.

Он се након вишегодишњег бјекства, 18. марта 2014. године, предао српским властима, након чега је ухапшен и од тада се налази у притвору.

Приликом првог појављивања пред судом, 24. марта, рекао је да се не осјећа кривим ни по једној оптужници, нити по једној тачки оптужбе као и да дрога која је заплијењена није његова.

У више наврата је оптуживао полицајце и контроверзне бизнисмене да су му монтирали оптужбе.

Иако је по шест спојених оптужница оптужено укупно 36 чланова Шарићеве групе, на оптуженицкој клупи Специјалног суда у Београду су осим Шарића још девет оптужених, пошто је још њих 14 у бјекству, девет је признало кривицу, а тројица су добила статус свједока сарадника.

На оптуженичкој клупи су осим Шарића и Никола Димитријевић, Жељко Вујановић, Милош Цајић, Борислав Туњић, Никола Димитријевић, Живко Сибински, Бобан Станојковић, Марко Дабовић и Мишић Александра.

Свједоци сарадници у овом поступку су Радан Адамовић, Небојша Јоксовић и Драшко Вуковић.

Они нису изузети од оптужења иако им се на крају процеса не изриче казна, као "награда" за сарадњу у расвјетљавању кривичних дјела.

У априлу прошле године у Специјалном суду у Београду је почело обједињено суђење Шарићевој групи по шест оптужница због шверца више од укупно 5,7 тона кокаина из Латинске Америке у западну Европу током 2008. и 2009. године.

У бјекству су још Родољуб Радуловић звани Миша Банана, Горан Соковић, Марко Пандрц, Ненад Новаковић, Бошко Недић, Дарко Тошић, Дарко Газдић, Милован Миловац, Бојан Станојковић, Петар Обрадовић, Марко Рачић, Владимир Рачић, Михајло Ђоковић и Небојша Сретеновић.

За њима је расписана Интерполова потјерница.


(Анадолија)

Коментари / 0

Оставите коментар