Darko Šarić: Danas ću sve ispričati

Optuženi Darko Šarić najavio je na suđenju da će danas detaljno iznijeti svoju odbanu od optužbi za organizaciju šverca kokaina iz Južne Amerike u Evropu. On je dodao da je spreman da odgovara na sva pitanja suda.

Srbija 24.02.2015 | 21:30
Darko Šarić: Danas ću sve ispričati

Takođe je zatražio da sud sasluša devetoricu okrivljenih koji su sa Tužilaštvom za organizovani kriminal zaključili sporazume o priznanju krivičnog djela, odnosno svoju ulogu u kriminalnoj grupi i krijumčarenju kokaina, na osnovu kojih im je izrečena presuda.

Sud je prethodno na suđenju izveo kao dokaz te presude, a branioci okrivljenih osporavali su njihov kredibilitet i dokaznu snagu.

Šarić je zatražio saslušanje te devetorice osuđenih jer, kako je naveo, želi da pred sudom kažu da li ga poznaju i da li su prevareni prilikom sklapanja nagodbe sa tužilaštvom.

"Tačno je da njih niko nije tukao, ni mene niko ovdje ne tuče. Ti ljudi su potpisali sporazume za sebe, ali samo tražimo da ih pozovete, da kažu da li su prevareni kada su rekli da time ne terete nas", rekao je Šarić.

Odbrana Šarića i ostalih optuženih tvrdi da te presude nisu donesene na osnovu utvrđenih činjenica, već na osnovu ugovora između tužioca i optuženog koji je priznao krivično djelo mimo suđenja u zamjenu za manju kaznu.

Tvrde da je te presude donio sudija pojedinac bez izvođenja dokaza, pa tako nema ni utvrđenih činjenica.

Sud je juče odbio predlog Šarićevog branioca da se izvedu kao dokaz pisma pomenutih osuđenih na osnovu sporazume sa tužilaštvom.

Odbrana tvrdi da su ta lica u pismima navela da je tužilaštvo izvršilo određena krivična djela prema njima.

Šariću i ostalim optuženima sudi se zbog optužbi da su organizovali krijumčarenje 5.7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu.

On se nakon višegodišnjeg bjekstva, 18. marta 2014. godine, predao srpskim vlastima, nakon čega je uhapšen i od tada se nalazi u pritvoru.

Prilikom prvog pojavljivanja pred sudom, 24. marta, rekao je da se ne osjeća krivim ni po jednoj optužnici, niti po jednoj tački optužbe kao i da droga koja je zaplijenjena nije njegova.

U više navrata je optuživao policajce i kontroverzne biznismene da su mu montirali optužbe.

Iako je po šest spojenih optužnica optuženo ukupno 36 članova Šarićeve grupe, na optuženickoj klupi Specijalnog suda u Beogradu su osim Šarića još devet optuženih, pošto je još njih 14 u bjekstvu, devet je priznalo krivicu, a trojica su dobila status svjedoka saradnika.

Na optuženičkoj klupi su osim Šarića i Nikola Dimitrijević, Željko Vujanović, Miloš Cajić, Borislav Tunjić, Nikola Dimitrijević, Živko Sibinski, Boban Stanojković, Marko Dabović i Mišić Aleksandra.

Svjedoci saradnici u ovom postupku su Radan Adamović, Nebojša Joksović i Draško Vuković.

Oni nisu izuzeti od optuženja iako im se na kraju procesa ne izriče kazna, kao "nagrada" za saradnju u rasvjetljavanju krivičnih djela.

U aprilu prošle godine u Specijalnom sudu u Beogradu je počelo objedinjeno suđenje Šarićevoj grupi po šest optužnica zbog šverca više od ukupno 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

U bjekstvu su još Rodoljub Radulović zvani Miša Banana, Goran Soković, Marko Pandrc, Nenad Novaković, Boško Nedić, Darko Tošić, Darko Gazdić, Milovan Milovac, Bojan Stanojković, Petar Obradović, Marko Račić, Vladimir Račić, Mihajlo Đoković i Nebojša Sretenović.

Za njima je raspisana Interpolova potjernica.


(Anadolija)

Komentari / 0

Ostavite komentar