Најбољи извозници: Партизан одмах иза Ајакса!

На листи Међународног центра за спортске студије од српских клубова високо позиционирани Црвена звезда (девето место) и Војводина (19.).

Фудбал 24.02.2015 | 22:20
Најбољи извозници: Партизан одмах иза Ајакса!

Само је Ајакс испред Партизана! Оно што је УЕФА закључила пре седам година рангирањем омладинских школа, потврдила је Истраживачка група Међународног центра за спортске студије, сврставши црно-беле на друго место по броју играча који су поникли у клубу, а сад играју у лигама широм Европе.

Организација, чије је седиште у швајцарском Нојшателу, а која блиско сарађује са ФИФА, дошла је до податка да је вицешампион Србије створио чак 74 фудбалера који се налазе у тимовима широм Старог континента. Бољи „произвођачи“ од клуба из Хумске 1 тренутно су само Копљаници из Амстердама, који имају 77 играча расутих од Русије до Португала.

Посебно је интересантна чињеница да је Партизан по овом критеријуму бољи и од великана какви су Барселона (треће место, 57 играча), Реал Мадрид (седма позиција, 47), Манчестер јунајтеда (18, 39), Бајерн (32, 32)...

Тек да поменемо: једини критеријум којег се држала поменута истраживачка група јесте да су играчи у периоду од 15. до 21. године живота макар три сезоне провели у неком клубу, а касније заиграли у једном од тимова Европе.

Осим Партизана, високо је позиционирана и Црвена звезда, која са 47 играча заузима девето место, Војводина је 19. са 37 изданака, Рад дели 23. позицију са ПСЖ-ом (35), а од српских клубова у међу најбољих 100 налазе се још ОФК Београд (30, 33) и чачански Борац (97, 21).

Коментари / 0

Оставите коментар