Najbolji izvoznici: Partizan odmah iza Ajaksa!

Na listi Međunarodnog centra za sportske studije od srpskih klubova visoko pozicionirani Crvena zvezda (deveto mesto) i Vojvodina (19.).

Fudbal 24.02.2015 | 22:20
Najbolji izvoznici: Partizan odmah iza Ajaksa!

Samo je Ajaks ispred Partizana! Ono što je UEFA zaključila pre sedam godina rangiranjem omladinskih škola, potvrdila je Istraživačka grupa Međunarodnog centra za sportske studije, svrstavši crno-bele na drugo mesto po broju igrača koji su ponikli u klubu, a sad igraju u ligama širom Evrope.

Organizacija, čije je sedište u švajcarskom Nojšatelu, a koja blisko sarađuje sa FIFA, došla je do podatka da je vicešampion Srbije stvorio čak 74 fudbalera koji se nalaze u timovima širom Starog kontinenta. Bolji „proizvođači“ od kluba iz Humske 1 trenutno su samo Kopljanici iz Amsterdama, koji imaju 77 igrača rasutih od Rusije do Portugala.

Posebno je interesantna činjenica da je Partizan po ovom kriterijumu bolji i od velikana kakvi su Barselona (treće mesto, 57 igrača), Real Madrid (sedma pozicija, 47), Mančester junajteda (18, 39), Bajern (32, 32)...

Tek da pomenemo: jedini kriterijum kojeg se držala pomenuta istraživačka grupa jeste da su igrači u periodu od 15. do 21. godine života makar tri sezone proveli u nekom klubu, a kasnije zaigrali u jednom od timova Evrope.

Osim Partizana, visoko je pozicionirana i Crvena zvezda, koja sa 47 igrača zauzima deveto mesto, Vojvodina je 19. sa 37 izdanaka, Rad deli 23. poziciju sa PSŽ-om (35), a od srpskih klubova u među najboljih 100 nalaze se još OFK Beograd (30, 33) i čačanski Borac (97, 21).

Komentari / 0

Ostavite komentar