Радници „Нове Романије“ најавили блокаду пута

Радници дрвне индустрије „Нова Романија“ Соколац најавили су блокаду регионалног пута Сарајево-Зворник, уколико се министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић не одазове њиховом позиву да их посјети најкасније до 26. фебруара.

Република Српска 24.02.2015 | 14:28
Радници „Нове Романије“ најавили блокаду пута

У „Новој Романији“ коју је Влада РС 2008. године купила у стечају, 69 радника већ десет мјесеци нису добили плату. На посао не долазе од октобра, нити знају какав је њихов радно-правни статус. Запослени на обезбјеђењу имовине, такође нису добили последње четири плате.

Наде радника да ће их спасити долазак италијанске фирме Л.А.ЦОСТ” пале су изгледа у воду, као и многе раније.

Влада РС се не оглашава на њихове апеле за помоћ, те радници једини излаз виде у радикалним потезима, блокади пута Сарајево-Зворник, да би скренули пажњу јавности на своје проблеме.

Слиједи стечај ако потраје блокада рачуна

„Нова Романија“ само Шумама РС дугује око два милиона КМ, а с друге стране не могу наплатити своја потраживања која износе око 850.000 КМ.


„Прошлу годину, као и све године од 2008. завршићемо са губитком. Рачун предузећа поново је блокиран од средине јануара, а већ 15. марта, уколико не буде деблокиран, стичу се услови за покретање стечајног поступка у предузећу“, каже директорица „Нове Романије“ Нада Амовић Мачар.

Радници од отварања стечаја и страхују, сматрајући да је излаз боља реоганизација фирма која има дугу традицију у дрвопрерађивачкој индустрији.

Зато су поново упутили захтјев Министарству индустрије, енергетике и рударства да министар Ђокић до 26. фебруара посјети ово предузеће, размотри мјере за покретање производње, али и одговорност управе за овакво стање.

Прије двадесетак дана Нову Романију је посјетио власник италијанске фирме “Л.А.ЦОСТ” Клаудио Константини и најавио узимање у закуп дијела производних капацитета, уз обавезу запошљавања 30 радника. Међутим, према незваничним информацијама, из ове фирме су послали веома неодређене одговоре на дописе менаџмента Нове Романије да се изјасне, тако да су врло мале шансе да се ова сарадња реализује.

Извор: Цапитал.ба

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

камелеон

24.02.2015 13:30

Посјекло се све што ваља, покрало се на хиљаде кубика, па сада блокирај пут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

074

24.02.2015 13:58

Да има у Инвестиционо развојној банци новца па да вам Додик да та два милиона поплаца обавезе на плате да за дзабе суму мозда би ви се успјели реорганизоват али има један једини мали проблем нема лове у ИРБ али стрпите се мало мозда Зељка добије мали или маловеци руски КРЕДИТ

Name

рубикон

24.02.2015 13:43

"камелеон", а ко је могао красти шуму! Ко је био дужан спријечити крадју шуме. Твоја баба можда! Како су се обогатили прерадјивачи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

25.02.2015 13:38

Има лове јос у њој зељеза, да се извуце било стак овако све они покуписе.

Name

ре рубикон

24.02.2015 14:01

Бабу ми не дирај, упокојила се прије педесет година.Ако живиш у овом криминално-шумском округу добро знаш ко је крао и ко краде шуму.Ако не знаш, узми мало слободног времена па се прошетај регијом и гдје год видиш добру кућу и Q7 испред ње, знај да је од шуме. За бабу ми се извини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рубикон

24.02.2015 16:14

Добро, мада нисам твоју бабу споменуо у негативном контексту. Ево ако мора овако, да није моја баба можда покрала шуму и претворила је у столице, кровове, паркет и слично? Шуму су покрала правна а не физичка лица. А то значи да се ради о о***********м к*******у, није ли тако?

Name

Василије

24.02.2015 14:14

У Српској ништа ново,настављено са праксом уништавања свега и свачега у режији владајућег режима.Чекамо потезе нове БХ власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зива пропаст

24.02.2015 14:25

Јос један пропали пројекат Владе Републике Српске! О земљо куда све ово води питам се

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

24.02.2015 14:38

Па и јесте дала директорско мјесто Нади Мацар. та је све фирме у којима је била сеф свукла у раван. Она је и Дом здравља довеладо пропасти и никад ни за ста не одговара. Не знам ко јој цува ледја, али како унисти једно тако додје на функцију у друго предузеце. Нек се новинари распитају мало о дотцој сваста це пронаци

ОДГОВОРИТЕ