Radnici „Nove Romanije“ najavili blokadu puta

Radnici drvne industrije „Nova Romanija“ Sokolac najavili su blokadu regionalnog puta Sarajevo-Zvornik, ukoliko se ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić ne odazove njihovom pozivu da ih posjeti najkasnije do 26. februara.

Republika Srpska 24.02.2015 | 14:28
Radnici „Nove Romanije“ najavili blokadu puta

U „Novoj Romaniji“ koju je Vlada RS 2008. godine kupila u stečaju, 69 radnika već deset mjeseci nisu dobili platu. Na posao ne dolaze od oktobra, niti znaju kakav je njihov radno-pravni status. Zaposleni na obezbjeđenju imovine, takođe nisu dobili poslednje četiri plate.

Nade radnika da će ih spasiti dolazak italijanske firme L.A.COST” pale su izgleda u vodu, kao i mnoge ranije.

Vlada RS se ne oglašava na njihove apele za pomoć, te radnici jedini izlaz vide u radikalnim potezima, blokadi puta Sarajevo-Zvornik, da bi skrenuli pažnju javnosti na svoje probleme.

Slijedi stečaj ako potraje blokada računa

„Nova Romanija“ samo Šumama RS duguje oko dva miliona KM, a s druge strane ne mogu naplatiti svoja potraživanja koja iznose oko 850.000 KM.


„Prošlu godinu, kao i sve godine od 2008. završićemo sa gubitkom. Račun preduzeća ponovo je blokiran od sredine januara, a već 15. marta, ukoliko ne bude deblokiran, stiču se uslovi za pokretanje stečajnog postupka u preduzeću“, kaže direktorica „Nove Romanije“ Nada Amović Mačar.

Radnici od otvaranja stečaja i strahuju, smatrajući da je izlaz bolja reoganizacija firma koja ima dugu tradiciju u drvoprerađivačkoj industriji.

Zato su ponovo uputili zahtjev Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva da ministar Đokić do 26. februara posjeti ovo preduzeće, razmotri mjere za pokretanje proizvodnje, ali i odgovornost uprave za ovakvo stanje.

Prije dvadesetak dana Novu Romaniju je posjetio vlasnik italijanske firme “L.A.COST” Klaudio Konstantini i najavio uzimanje u zakup dijela proizvodnih kapaciteta, uz obavezu zapošljavanja 30 radnika. Međutim, prema nezvaničnim informacijama, iz ove firme su poslali veoma neodređene odgovore na dopise menadžmenta Nove Romanije da se izjasne, tako da su vrlo male šanse da se ova saradnja realizuje.

Izvor: Capital.ba

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

kameleon

24.02.2015 13:30

Posjeklo se sve što valja, pokralo se na hiljade kubika, pa sada blokiraj put.

ODGOVORITE
Name

074

24.02.2015 13:58

Da ima u Investiciono razvojnoj banci novca pa da vam Dodik da ta dva miliona poplaca obaveze na plate da za dzabe sumu mozda bi vi se uspjeli reorganizovat ali ima jedan jedini mali problem nema love u IRB ali strpite se malo mozda Zeljka dobije mali ili maloveci ruski KREDIT

Name

rubikon

24.02.2015 13:43

"kameleon", a ko je mogao krasti šumu! Ko je bio dužan spriječiti kradju šume. Tvoja baba možda! Kako su se obogatili preradjivači?

ODGOVORITE
Name

ja

25.02.2015 13:38

Ima love jos u njoj zeljeza, da se izvuce bilo stak ovako sve oni pokupise.

Name

re rubikon

24.02.2015 14:01

Babu mi ne diraj, upokojila se prije pedeset godina.Ako živiš u ovom kriminalno-šumskom okrugu dobro znaš ko je krao i ko krade šumu.Ako ne znaš, uzmi malo slobodnog vremena pa se prošetaj regijom i gdje god vidiš dobru kuću i Q7 ispred nje, znaj da je od šume. Za babu mi se izvini.

ODGOVORITE
Name

rubikon

24.02.2015 16:14

Dobro, mada nisam tvoju babu spomenuo u negativnom kontekstu. Evo ako mora ovako, da nije moja baba možda pokrala šumu i pretvorila je u stolice, krovove, parket i slično? Šumu su pokrala pravna a ne fizička lica. A to znači da se radi o o***********m k*******u, nije li tako?

Name

Василије

24.02.2015 14:14

У Српској ништа ново,настављено са праксом уништавања свега и свачега у режији владајућег режима.Чекамо потезе нове БХ власти.

ODGOVORITE
Name

ziva propast

24.02.2015 14:25

Jos jedan propali projekat Vlade Republike Srpske! O zemljo kuda sve ovo vodi pitam se

ODGOVORITE
Name

nn

24.02.2015 14:38

Pa i jeste dala direktorsko mjesto Nadi Macar. ta je sve firme u kojima je bila sef svukla u ravan. Ona je i Dom zdravlja dovelado propasti i nikad ni za sta ne odgovara. Ne znam ko joj cuva ledja, ali kako unisti jedno tako dodje na funkciju u drugo preduzece. Nek se novinari raspitaju malo o dotcoj svasta ce pronaci

ODGOVORITE