ЛШ: Сити за прво 1/4-финале, а Барса за осмо заредом!

"Нокаут" фаза Лиге шампиона наставља се мечевима Манчестер сити - Барселона и Јувентус - Борусија Дортмунд (уторак, 20.45).

Фудбал 24.02.2015 | 19:00
ЛШ: Сити за прво 1/4-финале, а Барса за осмо заредом!

Да ли је Манчестер сити напредовао у последњих годину дана?

Шта је научио из два пораза од Барселоне у фебруару и марту 2014, када је на Етихаду било 0:2 (Меси 54п, Алвеш 90), а у реваншу на Ноу Кампу 2:1 (Меси 67, Алвеш 90 - Компани 89)?

Тренер Мануел Пелегрини истиче да је његова екипа у тај двомеч ушла уморна и ван форме, али да је уочи првог сусрета осмине финала у уторак од 20.45, ситуација другачија.

"Прошле године из објективних разлога нисмо могли да играмо своју, нападачку игру. Само смо гледали како да зауставимо Барселону. Овог пута ћемо форсирати свој стил. Борићемо се за што већи посед, за што бољу предају лопте, тако да их што више сатерамо на њихову половину".

Чилеанац је нагласио да Сити мора да избегне грешке у додавањима, које противник може да искористи да крене у контранапад.

"Барселона је изгубила од Малаге, али је пре тога имала 11 победа заредом, тако да нема места критикама. Да смо их срели у децембру, вероватно би нам било лакше, али мислим да ћемо на Етихаду видети праву Барсу".

Пелегрини ће покушати да одведе "грађане" у четвртфинале Лиге шампиона први пут у историји клуба. Он је као тренер Виљареала (2006, 2009) и Малаге (2012) то урадио у три наврата.

Барселона је класа за себе у европском фудбалу, што говори податак да је претходних седам сезона стизала најмање до четвртфинала.

Постоје тензије на релацији Меси - тренер Луис Енрике, али Каталонци су у важним утакмицама, као што су били окршаји са Атлетико Мадридом у Примери и Купу краља, показали способност да одиграју одлично.

Можда је олакшавајућа околност то што Сити у одређеној мери тежи да постане Барсина копија, што су власници показали ангажовањем њеног спортског директора у периоду 2003-2010, Ћикија Бегиристаина.

Као што знамо - и најбоља копија тешко може да засени оригинал.

Луис Енрике обећао је да недељни кикс неће оставити трага на екипу, која тог дана једноставно није имала решење за чврст одбрамбени бедем.

"Кључна борба водиће се на средини терена. Прошле године смо у Манчестеру имали већи посед лопте и вратили смо се кући са значајном предношћу од 2:0. Не треба да клонемо духом, него само да наставимо да радимо то што смо радили. Једва чекамо прилику да против јаког тима исперемо горак укус због пораза од Малаге".

Сити је направио много бољу увертиру за овај дуел, победивши Њукасл 5:0, али против Барселоне ће му много недостајати суспендовани Јаја Туре. Гости не могу да рачунају само на повређеног Вермалена.

МОГУЋИ САСТАВИ

МАНЧЕСТЕР СИТИ: Харт, Забалета, Мангала, Компани, Клиши, Фернандињо, Фернандо, Насри, Силва, Милнер, Агуеро.

БАРСЕЛОНА: Браво, Алвеш, Маскерано, Пике, Алба, Бускетс, Ракитић, Инијеста, Нејмар, Меси, Суарез.

У другом мечу заказаном за уторак, снаге ће одмерити екипе које су до сада имале битно различите сезоне.

Док је Јувентус од почетка први на табели Серије А и фаворит је за освајање четвртог узастопног "скудета", Борусија се тек серијом победа у последња три кола извукла из бундеслигашке зоне испадања.

Тим Јиргена Клопа јесенас је у Лиги шампиона пружао драстично боље партије него у домаћем такмичењу, тако да у великој мери представља енигму пред окршаје са "старом дамом", која, пак, не успева да доминацију у Серији А пренесе на европске терене.

Јувентус је после афере "калчополи" 2006. године четири пута играо Лигу шампиона и два пута испао у групи, уз један пласман у осмину финала (0:1, 2:2 против Челсија 2009) и једно четвртфинале (0:2, 0:2 против Бајерна 2013).

"Веома су брзи и технички потковани у нападу, а за нас је од виталног значаја да не примимо гол на свом терену. Морамо да одиграмо добру, интензивну утакмицу и са физичког и техничког аспекта", изјавио је тренер црно-белих Макс Алегри и додао:

"Њихова ниска позиција у Бундес лиги је аномалија. Очекујем да се до краја сезоне нађу у врху, јер бодовне разлике нису тако велике, не рачунајући Бајерн".

Јирген Клоп сматра да је Борусија решила проблем физичке спремности, који ју је мучио током јесени и каже да је све време знао да ће екипа у другом делу сезоне изгледати боље.

"Већ од среде се наставља наша борба за опстанак у Бундес лиги, али у уторак нећете моћи да препознате да је то екипа из доњег дела табеле".

"Ниједног тренутка нисмо имали проблем мотивације, само смо у мечевима Лиге шампиона имали више простора да играмо своју игру... што против Јувентуса неће бити случај", истакао је Клоп.

"Свакако ми је драго што је први део сезоне за нама. Ми смо сада у доброј ситуацији, само треба да у потпуности вратимо самопоуздање".

Домаћин пред ову утакмицу нема значајнијих персоналних проблема, док на другој страни неће бити Гроскројца, а можда ни Кела и Кампла, који је у јануару доведен из Салцбурга и истиснуо је из тима Милоша Јојића.

Посебну драж мечу Јувентус - Борусија дају успомене на финале Лиге шампиона 1997. у Минхену, када су "милионери" победили 3:1 и освојили једину титулу првака Европе.

МОГУЋИ САСТАВИ

ЈУВЕНТУС: Буфон, Лихтштајнер, Бонући, Кјелини, Евра, Погба, Пирло, Маркизио, Видал, Тевез, Мората.

БОРУСИЈА: Вајденфелер, Пишчек, Папастатопулос, Хумелс, Шмелцер, Бендер, Гундоган, Блашчиковски, Кагава, Ројс, Обамејанг.

Коментари / 0

Оставите коментар