LŠ: Siti za prvo 1/4-finale, a Barsa za osmo zaredom!

"Nokaut" faza Lige šampiona nastavlja se mečevima Mančester siti - Barselona i Juventus - Borusija Dortmund (utorak, 20.45).

Fudbal 24.02.2015 | 19:00
LŠ: Siti za prvo 1/4-finale, a Barsa za osmo zaredom!

Da li je Mančester siti napredovao u poslednjih godinu dana?

Šta je naučio iz dva poraza od Barselone u februaru i martu 2014, kada je na Etihadu bilo 0:2 (Mesi 54p, Alveš 90), a u revanšu na Nou Kampu 2:1 (Mesi 67, Alveš 90 - Kompani 89)?

Trener Manuel Pelegrini ističe da je njegova ekipa u taj dvomeč ušla umorna i van forme, ali da je uoči prvog susreta osmine finala u utorak od 20.45, situacija drugačija.

"Prošle godine iz objektivnih razloga nismo mogli da igramo svoju, napadačku igru. Samo smo gledali kako da zaustavimo Barselonu. Ovog puta ćemo forsirati svoj stil. Borićemo se za što veći posed, za što bolju predaju lopte, tako da ih što više sateramo na njihovu polovinu".

Čileanac je naglasio da Siti mora da izbegne greške u dodavanjima, koje protivnik može da iskoristi da krene u kontranapad.

"Barselona je izgubila od Malage, ali je pre toga imala 11 pobeda zaredom, tako da nema mesta kritikama. Da smo ih sreli u decembru, verovatno bi nam bilo lakše, ali mislim da ćemo na Etihadu videti pravu Barsu".

Pelegrini će pokušati da odvede "građane" u četvrtfinale Lige šampiona prvi put u istoriji kluba. On je kao trener Viljareala (2006, 2009) i Malage (2012) to uradio u tri navrata.

Barselona je klasa za sebe u evropskom fudbalu, što govori podatak da je prethodnih sedam sezona stizala najmanje do četvrtfinala.

Postoje tenzije na relaciji Mesi - trener Luis Enrike, ali Katalonci su u važnim utakmicama, kao što su bili okršaji sa Atletiko Madridom u Primeri i Kupu kralja, pokazali sposobnost da odigraju odlično.

Možda je olakšavajuća okolnost to što Siti u određenoj meri teži da postane Barsina kopija, što su vlasnici pokazali angažovanjem njenog sportskog direktora u periodu 2003-2010, Ćikija Begiristaina.

Kao što znamo - i najbolja kopija teško može da zaseni original.

Luis Enrike obećao je da nedeljni kiks neće ostaviti traga na ekipu, koja tog dana jednostavno nije imala rešenje za čvrst odbrambeni bedem.

"Ključna borba vodiće se na sredini terena. Prošle godine smo u Mančesteru imali veći posed lopte i vratili smo se kući sa značajnom prednošću od 2:0. Ne treba da klonemo duhom, nego samo da nastavimo da radimo to što smo radili. Jedva čekamo priliku da protiv jakog tima isperemo gorak ukus zbog poraza od Malage".

Siti je napravio mnogo bolju uvertiru za ovaj duel, pobedivši Njukasl 5:0, ali protiv Barselone će mu mnogo nedostajati suspendovani Jaja Ture. Gosti ne mogu da računaju samo na povređenog Vermalena.

MOGUĆI SASTAVI

MANČESTER SITI: Hart, Zabaleta, Mangala, Kompani, Kliši, Fernandinjo, Fernando, Nasri, Silva, Milner, Aguero.

BARSELONA: Bravo, Alveš, Maskerano, Pike, Alba, Buskets, Rakitić, Inijesta, Nejmar, Mesi, Suarez.

U drugom meču zakazanom za utorak, snage će odmeriti ekipe koje su do sada imale bitno različite sezone.

Dok je Juventus od početka prvi na tabeli Serije A i favorit je za osvajanje četvrtog uzastopnog "skudeta", Borusija se tek serijom pobeda u poslednja tri kola izvukla iz bundesligaške zone ispadanja.

Tim Jirgena Klopa jesenas je u Ligi šampiona pružao drastično bolje partije nego u domaćem takmičenju, tako da u velikoj meri predstavlja enigmu pred okršaje sa "starom damom", koja, pak, ne uspeva da dominaciju u Seriji A prenese na evropske terene.

Juventus je posle afere "kalčopoli" 2006. godine četiri puta igrao Ligu šampiona i dva puta ispao u grupi, uz jedan plasman u osminu finala (0:1, 2:2 protiv Čelsija 2009) i jedno četvrtfinale (0:2, 0:2 protiv Bajerna 2013).

"Veoma su brzi i tehnički potkovani u napadu, a za nas je od vitalnog značaja da ne primimo gol na svom terenu. Moramo da odigramo dobru, intenzivnu utakmicu i sa fizičkog i tehničkog aspekta", izjavio je trener crno-belih Maks Alegri i dodao:

"Njihova niska pozicija u Bundes ligi je anomalija. Očekujem da se do kraja sezone nađu u vrhu, jer bodovne razlike nisu tako velike, ne računajući Bajern".

Jirgen Klop smatra da je Borusija rešila problem fizičke spremnosti, koji ju je mučio tokom jeseni i kaže da je sve vreme znao da će ekipa u drugom delu sezone izgledati bolje.

"Već od srede se nastavlja naša borba za opstanak u Bundes ligi, ali u utorak nećete moći da prepoznate da je to ekipa iz donjeg dela tabele".

"Nijednog trenutka nismo imali problem motivacije, samo smo u mečevima Lige šampiona imali više prostora da igramo svoju igru... što protiv Juventusa neće biti slučaj", istakao je Klop.

"Svakako mi je drago što je prvi deo sezone za nama. Mi smo sada u dobroj situaciji, samo treba da u potpunosti vratimo samopouzdanje".

Domaćin pred ovu utakmicu nema značajnijih personalnih problema, dok na drugoj strani neće biti Groskrojca, a možda ni Kela i Kampla, koji je u januaru doveden iz Salcburga i istisnuo je iz tima Miloša Jojića.

Posebnu draž meču Juventus - Borusija daju uspomene na finale Lige šampiona 1997. u Minhenu, kada su "milioneri" pobedili 3:1 i osvojili jedinu titulu prvaka Evrope.

MOGUĆI SASTAVI

JUVENTUS: Bufon, Lihtštajner, Bonući, Kjelini, Evra, Pogba, Pirlo, Markizio, Vidal, Tevez, Morata.

BORUSIJA: Vajdenfeler, Pišček, Papastatopulos, Humels, Šmelcer, Bender, Gundogan, Blaščikovski, Kagava, Rojs, Obamejang.

Komentari / 0

Ostavite komentar