Акција за безбједнију старост

Највећи број пјешака који су прошле године смртно страдали у саобраћају су особе старије од 60 година, због чега је покренута превентивна акција "Учинимо старост безбједнијом".

Република Српска 24.02.2015 | 08:40
Акција за безбједнију старост

Акцију, која траје до 8. марта, спроводе Министарство саобраћаја и веза РС, Министарство унутрашњих послова РС, Ауто-мото савез РС, Агенција за безбједност саобраћаја РС и општине.

"У саобраћајним незгодама које су се десиле прошле године смртно је страдало 29 пјешака и у односу на годину прије тај број је смањен за 29,3 одсто. Највећи број погинулих чине старији од 60 година", кажу у Ауто-мото савезу.

Већина незгода у којима су учествовали пјешаци догодила се између 16 и 22 часа због ноћних услова одвијања саобраћаја, и то ван насеља, махом на отвореним и неосвијетљеним дијеловима пута.

"Реализацијом ове акције намјерава се повећати опрез код пјешака, али и возача приликом њиховог учешћа у саобраћају. Кампањом се жели утицати на промјену ставова код пјешака о начину кретања коловозом ноћу, као и према употреби свјетлоодбојних прслука или других средстава за освјетљавање пјешака", наводе у Ауто-мото савезу РС.

Како кажу, посебна пажња посвећена је старијим лицима која имају веће животно и саобраћајно искуство, добро познајући ризике у саобраћају. "Међутим, због старости су им смањене способности чула вида, смањена је брзина опажања, продужен процес обраде информација, смањена је способност памћења, лакше се умарају, подложнији су болесним стањима и употреби лијекова, смањена је покретљивост и брзина реаговања", појашњавају у овој организацији.

Миленко Јаћимовић, предсједник Удружења за унапријеђење безбједности саобраћаја Бањалука, казао је да подржавају све акције које имају за циљ смањење броја страдалих у саобраћају.

"Мислим само да такве акције треба подићи на један европски ниво и да их треба урадити професионално јер сматрамо да је дијељење летака давно превазиђен начин", истакао је Јаћимовић.

Извор: Независне новине

Коментари / 0

Оставите коментар