Akcija za bezbjedniju starost

Najveći broj pješaka koji su prošle godine smrtno stradali u saobraćaju su osobe starije od 60 godina, zbog čega je pokrenuta preventivna akcija "Učinimo starost bezbjednijom".

Republika Srpska 24.02.2015 | 08:40
Akcija za bezbjedniju starost

Akciju, koja traje do 8. marta, sprovode Ministarstvo saobraćaja i veza RS, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, Auto-moto savez RS, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS i opštine.

"U saobraćajnim nezgodama koje su se desile prošle godine smrtno je stradalo 29 pješaka i u odnosu na godinu prije taj broj je smanjen za 29,3 odsto. Najveći broj poginulih čine stariji od 60 godina", kažu u Auto-moto savezu.

Većina nezgoda u kojima su učestvovali pješaci dogodila se između 16 i 22 časa zbog noćnih uslova odvijanja saobraćaja, i to van naselja, mahom na otvorenim i neosvijetljenim dijelovima puta.

"Realizacijom ove akcije namjerava se povećati oprez kod pješaka, ali i vozača prilikom njihovog učešća u saobraćaju. Kampanjom se želi uticati na promjenu stavova kod pješaka o načinu kretanja kolovozom noću, kao i prema upotrebi svjetloodbojnih prsluka ili drugih sredstava za osvjetljavanje pješaka", navode u Auto-moto savezu RS.

Kako kažu, posebna pažnja posvećena je starijim licima koja imaju veće životno i saobraćajno iskustvo, dobro poznajući rizike u saobraćaju. "Međutim, zbog starosti su im smanjene sposobnosti čula vida, smanjena je brzina opažanja, produžen proces obrade informacija, smanjena je sposobnost pamćenja, lakše se umaraju, podložniji su bolesnim stanjima i upotrebi lijekova, smanjena je pokretljivost i brzina reagovanja", pojašnjavaju u ovoj organizaciji.

Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unaprijeđenje bezbjednosti saobraćaja Banjaluka, kazao je da podržavaju sve akcije koje imaju za cilj smanjenje broja stradalih u saobraćaju.

"Mislim samo da takve akcije treba podići na jedan evropski nivo i da ih treba uraditi profesionalno jer smatramo da je dijeljenje letaka davno prevaziđen način", istakao je Jaćimović.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 0

Ostavite komentar