Шарли ебдо од сриједе поново у штампи

Више од месец и по дана након што су наоружани џихадисти масакрирали највећи део уредничког кадра француског сатиричног листа Шарли ебдо, тај лист од среде 25. фебруара поново почиње редовно да излази једном недељно.

Свијет 24.02.2015 | 08:09
Шарли ебдо од сриједе поново у штампи

На насловној страници Шарли се поново "окомио" на своје омиљене мете. На њој су папа, један џихадиста, бивши француски председник Никола Саркози и десничарска политичарка Марин Ле Пен приказани као гомила разјарених звери које гањају пса са примерком Шарли ебдоа у зубима, уз наслов "вратили смо се", преноси АФП.

"Била нам је потребна пауза, одмор... било је оних којима је било потребно да одмах раде, као сто сам ја, и оних којима је требало више времена. Тако смо дошли до компромиса и сложили смо се да од 25. фебруара поново почнемо да излазимо недељно", објашњава нови главни уредник Шарлија, Жерар Бијар.

Након напада од 7. јануара, Шарли је већ кроз недељу дана издао још један број, тзв. "издање преживелих", на чијој насловној страни је испод наслова "све је опроштено" приказан пророк Мухамед са сузом у оку, како држи натпис "ја сам Шарли". Међутим и таква слика је била повод за насилне протесте у више муслиманских земаља.

Тај број листа је штампан у осам милиона примерака, што је готово невероватан податак, с обзиром да је пре напада тираж Шарлија износио 60.000.

Број који ће изаћи у среду ће бити штампан у 2,5 милиона примерака.

Бајар је наговестио како ће се нови број неизоставно бавити екстремизмом, с обзиром на нападе у Копенхагену од 14. и 15. фебруара.

"То је исто тако релевантно као пре. Знам да ће неки рећи како смо опседнути, али нисмо ми ти који су опседнути. Они који стварају вести су опседнути. А то су терористи", истиче Бијар.

Извор: Тањуг

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Драган

24.02.2015 10:24

Ови људи нису нормални. И након трегедије у Паризу настављају да вријеђају људе на вјерској основи. Наравно, они су сада под полицијском заштитом, али обични народ није. Очекивати је освету екстремиста тамо гдје се то може извести, а највјероватније на мјестима окупљања великог броја људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

25.02.2015 14:10

Стварно ми није јасан мотив ових људи. И даље доливају уље на ватру. Не може их ни полиција вјечно чувати, а велика је могућност да страдају невини због њихових будалаштина.

ОДГОВОРИТЕ