Šarli ebdo od srijede ponovo u štampi

Više od mesec i po dana nakon što su naoružani džihadisti masakrirali najveći deo uredničkog kadra francuskog satiričnog lista Šarli ebdo, taj list od srede 25. februara ponovo počinje redovno da izlazi jednom nedeljno.

Svijet 24.02.2015 | 08:09
Šarli ebdo od srijede ponovo u štampi

Na naslovnoj stranici Šarli se ponovo "okomio" na svoje omiljene mete. Na njoj su papa, jedan džihadista, bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi i desničarska političarka Marin Le Pen prikazani kao gomila razjarenih zveri koje ganjaju psa sa primerkom Šarli ebdoa u zubima, uz naslov "vratili smo se", prenosi AFP.

"Bila nam je potrebna pauza, odmor... bilo je onih kojima je bilo potrebno da odmah rade, kao sto sam ja, i onih kojima je trebalo više vremena. Tako smo došli do kompromisa i složili smo se da od 25. februara ponovo počnemo da izlazimo nedeljno", objašnjava novi glavni urednik Šarlija, Žerar Bijar.

Nakon napada od 7. januara, Šarli je već kroz nedelju dana izdao još jedan broj, tzv. "izdanje preživelih", na čijoj naslovnoj strani je ispod naslova "sve je oprošteno" prikazan prorok Muhamed sa suzom u oku, kako drži natpis "ja sam Šarli". Međutim i takva slika je bila povod za nasilne proteste u više muslimanskih zemalja.

Taj broj lista je štampan u osam miliona primeraka, što je gotovo neverovatan podatak, s obzirom da je pre napada tiraž Šarlija iznosio 60.000.

Broj koji će izaći u sredu će biti štampan u 2,5 miliona primeraka.

Bajar je nagovestio kako će se novi broj neizostavno baviti ekstremizmom, s obzirom na napade u Kopenhagenu od 14. i 15. februara.

"To je isto tako relevantno kao pre. Znam da će neki reći kako smo opsednuti, ali nismo mi ti koji su opsednuti. Oni koji stvaraju vesti su opsednuti. A to su teroristi", ističe Bijar.

Izvor: Tanjug

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Dragan

24.02.2015 11:24

Ovi ljudi nisu normalni. I nakon tregedije u Parizu nastavljaju da vrijeđaju ljude na vjerskoj osnovi. Naravno, oni su sada pod policijskom zaštitom, ali obični narod nije. Očekivati je osvetu ekstremista tamo gdje se to može izvesti, a najvjerovatnije na mjestima okupljanja velikog broja ljudi.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

25.02.2015 15:10

Stvarno mi nije jasan motiv ovih ljudi. I dalje dolivaju ulje na vatru. Ne može ih ni policija vječno čuvati, a velika je mogućnost da stradaju nevini zbog njihovih budalaština.

ODGOVORITE