Четири мистериозна кратера у Русији

Четири нова мистериозна кратера појавила су се у зони сјеверне Русије, а према досадашњим информацијама, глобално загријавање могло би бити узрок ерупције гаса испод земље и њиховог формирања.

Свијет 23.02.2015 | 20:48
Четири мистериозна кратера у Русији

Научници су уочили нове рупе, заједно с десецима других мањих, у истом подручју као и три друга огромна кратера који су уочени на полуострву Јамал прошле године.

Вјерује се да су кратери узроковани експлозијом метана до које је дошло како су се повећавале температуре које узрокују топљење залеђених маса.

То је изазвало страховања да би кратери могли постати учесталији, те да ће климатске промјене довести до упозорења да подручје суочава се природном катастрофом.

Један од нових кратера, окружен је са најмање 20 мањих рупа, и налази се на само шест километара од великог постројења за производњу плина. Стручњаци предвиђају да постоји још 30 кратера који нису откривени. Међутим, збуњени су чињеницом да не могу са сигурношћу утврдити како ти кратери настају.

Професор Васили Богојавленски, замјеник директора постројења нафте и плина у Москви на Истражном институту, дијелу Руске академије наука, позвао је да се хитно истраже нови феномени, а због страха за сигурност којег њихова појава узрокује.

До сада је било познато постојање само три сибирска кратера, а нови су уочени приликом надлијетања хеликоптера над зоном у којој се налазе.

"Сада знамо да имамо седам кратера у арктичком подручју", изјавио је професор Богојавленски за сибирски Тајмс. "Пет се налази тачно на полуострву Јамал, један у аутономној области Јамал, а један на сјеверу регије Краснојарск , у близини полуострва Тајмирски".

Извор: Клиx.ба

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

мицо

23.02.2015 19:55

Ма то Перо Дјокиц трази нафту ниста страсно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Моје мисљење

23.02.2015 20:12

Несто се десава али не ту гдје су се ти бездани отворили. Вјероватно на супротној страни Земљине лопте се несто ради. Мозда мега експлозије у дубини Земљине коре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сојиц

23.02.2015 22:40

Хахахахаааа!

Name

МилеСанадер

23.02.2015 20:53

Додо трази нафте

ОДГОВОРИТЕ