План реформи у Бриселу сутра, а не вечерас

План грчких економских реформи ће сутра бити послат у Брисел, а не вечерас како је претходно најављено, изјавио је портпарол грчке владе Ројтерсу.

Свијет 23.02.2015 | 20:27
План реформи у Бриселу сутра, а не вечерас

Како наводи британска агенција, још нема детаља из програма грчке владе, али је очигледно да ће обухватати мјере борбе против утаје пореза и корупције, као и реформе јавног сектора.

"О плану реформи грчке владе ће се касније сутра расправљати на телефонској конференцији министара финансија еврозоне", изјавио је званичник грчке владе, који је говорио под условом да остане анониман, јер нема овлашћења да даје коментаре за медије, пренијела је америчка агенција АП.

И директорка Међународног монетарног фонда (ММФ), Кристин Лагард, говорила је данас о грчкој кризи, поручивши да Грчка неће напустити еврозону.

"То није опција и о томе се не расправља," изјавила је Лагардова у интервјуу за амерички информативни сајт "Хафингтон пост", и додала да је прошла недјеља била прекретница, јер је постојала колективна одлучност да се послуша, изгради повјерење и учини све како би еврозона остала цјеловита.

Званична Атина је, у складу с договором министара финансија Грчке и еврозоне постигнутим у петак, 20. фебруара, требало до вечерас да поднесе Бриселу план мјера штедње, који би, уколико буде позитивно оцијењен, омогућио четворомјесечно продужење финансијске помоћи тој земљи.

Према договору, грчки програм реформи ће оцијенити представници "институција", односно некадашње "тројке" коју чине Европска комисија, Европска централна банка и Међународни монетарни фонд.

Постојећи програм финансијске помоћи за отплату 320 милијарди евра грчког јавног дуга истиче 28. фебруара, а да састанак министара финансија Грчке и еврозоне у петак није успио отворила би се могућност да Грчка напусти европску монетарну унију, са несагледивим посљедицама по заједничку европску валуту.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар