Plan reformi u Briselu sutra, a ne večeras

Plan grčkih ekonomskih reformi će sutra biti poslat u Brisel, a ne večeras kako je prethodno najavljeno, izjavio je portparol grčke vlade Rojtersu.

Svijet 23.02.2015 | 20:27
Plan reformi u Briselu sutra, a ne večeras

Kako navodi britanska agencija, još nema detalja iz programa grčke vlade, ali je očigledno da će obuhvatati mjere borbe protiv utaje poreza i korupcije, kao i reforme javnog sektora.

"O planu reformi grčke vlade će se kasnije sutra raspravljati na telefonskoj konferenciji ministara finansija evrozone", izjavio je zvaničnik grčke vlade, koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman, jer nema ovlašćenja da daje komentare za medije, prenijela je američka agencija AP.

I direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Kristin Lagard, govorila je danas o grčkoj krizi, poručivši da Grčka neće napustiti evrozonu.

"To nije opcija i o tome se ne raspravlja," izjavila je Lagardova u intervjuu za američki informativni sajt "Hafington post", i dodala da je prošla nedjelja bila prekretnica, jer je postojala kolektivna odlučnost da se posluša, izgradi povjerenje i učini sve kako bi evrozona ostala cjelovita.

Zvanična Atina je, u skladu s dogovorom ministara finansija Grčke i evrozone postignutim u petak, 20. februara, trebalo do večeras da podnese Briselu plan mjera štednje, koji bi, ukoliko bude pozitivno ocijenjen, omogućio četvoromjesečno produženje finansijske pomoći toj zemlji.

Prema dogovoru, grčki program reformi će ocijeniti predstavnici "institucija", odnosno nekadašnje "trojke" koju čine Evropska komisija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond.

Postojeći program finansijske pomoći za otplatu 320 milijardi evra grčkog javnog duga ističe 28. februara, a da sastanak ministara finansija Grčke i evrozone u petak nije uspio otvorila bi se mogućnost da Grčka napusti evropsku monetarnu uniju, sa nesagledivim posljedicama po zajedničku evropsku valutu.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar