ММФ одобрио Србији трогодишњи аранжман

Борд извршних директора Међународног монетарног фонда донео је одлуку о склапању трогодишњег аранжмана из предострожности са Србијом, сазнаје РТС.

Србија 23.02.2015 | 18:18
ММФ одобрио Србији трогодишњи аранжман

Нови трогодишњи аранжман, према најавама чланова Владе Србије, неће подразумевати нови зајам од ММФ-а за јачање девизних резерви Србије, јер је Србија довољно ликвидна, те јој кредит није потребан.

Влада Србије овим аранжманом практично преузима, у складу са Законом о буџету за 2015. годину, обавезу да ће спровести фискалну консолидацију, реструктурисање јавног сектора, односно, структурне мере и мере макроекономске стабилизације, као и да ће у наредне три године смањити дефицит за 1,3 до 1,4 милијарду евра или за 4,25 одсто БДП.

Прва контрола извршења преузетих обавеза требало би да уследи половином маја, када ће представници ове институције доћи у Београд.

Премијер Србије Александар Вучић недавно је објаснио да "споразум не потписујемо због тога што тражимо новац, већ зато што нам је потребна сигурност".

Разговори са делегацијом ММФ, коју је предводила шеф Мисије те финансијске институције за Србију Зузана Мургасова, званично су почели 4. новембра прошле године и трајали су две недеље.

После завршетка разговора, Мургасова је указала да за Владу Србије изазов остаје висока стопа незапослености, висок јавни дуг и висок дефицит буџета.

"У наредном периоду потребно је спроводити мере економског опоравка које ће обезбедити макроекономску стабилност, отварање нових радних места, те спроводење фискалне консолидације, која треба да заустави раст јавног дуга", рекла је Мургасова.

Србија је у последњих 15 година имала три споразума са ММФ-ом, од 2001. до 2004. стенд-бај аранжман и 2009. аранжман из предострожности.

Последњи аранжман Србије и ММФ-а склопљен је крајем септембра 2011. године, а замрзнут фебруара наредне године, јер је буџет за 2012. одступио од договореног фискалног програма.

Извор: РТС

Коментари / 0

Оставите коментар