MMF odobrio Srbiji trogodišnji aranžman

Bord izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda doneo je odluku o sklapanju trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnosti sa Srbijom, saznaje RTS.

Srbija 23.02.2015 | 18:18
MMF odobrio Srbiji trogodišnji aranžman

Novi trogodišnji aranžman, prema najavama članova Vlade Srbije, neće podrazumevati novi zajam od MMF-a za jačanje deviznih rezervi Srbije, jer je Srbija dovoljno likvidna, te joj kredit nije potreban.

Vlada Srbije ovim aranžmanom praktično preuzima, u skladu sa Zakonom o budžetu za 2015. godinu, obavezu da će sprovesti fiskalnu konsolidaciju, restrukturisanje javnog sektora, odnosno, strukturne mere i mere makroekonomske stabilizacije, kao i da će u naredne tri godine smanjiti deficit za 1,3 do 1,4 milijardu evra ili za 4,25 odsto BDP.

Prva kontrola izvršenja preuzetih obaveza trebalo bi da usledi polovinom maja, kada će predstavnici ove institucije doći u Beograd.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić nedavno je objasnio da "sporazum ne potpisujemo zbog toga što tražimo novac, već zato što nam je potrebna sigurnost".

Razgovori sa delegacijom MMF, koju je predvodila šef Misije te finansijske institucije za Srbiju Zuzana Murgasova, zvanično su počeli 4. novembra prošle godine i trajali su dve nedelje.

Posle završetka razgovora, Murgasova je ukazala da za Vladu Srbije izazov ostaje visoka stopa nezaposlenosti, visok javni dug i visok deficit budžeta.

"U narednom periodu potrebno je sprovoditi mere ekonomskog oporavka koje će obezbediti makroekonomsku stabilnost, otvaranje novih radnih mesta, te sprovodenje fiskalne konsolidacije, koja treba da zaustavi rast javnog duga", rekla je Murgasova.

Srbija je u poslednjih 15 godina imala tri sporazuma sa MMF-om, od 2001. do 2004. stend-baj aranžman i 2009. aranžman iz predostrožnosti.

Poslednji aranžman Srbije i MMF-a sklopljen je krajem septembra 2011. godine, a zamrznut februara naredne godine, jer je budžet za 2012. odstupio od dogovorenog fiskalnog programa.

Izvor: RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar