Србац: Радници Центра прекинули штрајк

Након два мјесеца и шест дана радници Јавне установе Центар за културу и спорт у Српцу одлучили су да прекину генерални штрајк, јер су обавијештени да је општина уплатом дознаке од 9.000 марака измирила обавезу према овој установи за 2014. годину, чиме ће једанаест радника добити још једну заосталу плату.

Република Српска 23.02.2015 | 17:45
Србац: Радници Центра прекинули штрајк

"На данашњем састанку Штрајкачки одбор донио је одлуку о прекиду обуставе рада и сутра ћемо бити на радним мјестима, односно биће отворени за редовну дјелатност Дом културе и Спортска дворана - изјавио је предсједник Одбора Драгиша Вукотић.. Тиме је, додаје Вукотић, испуњен минимум наших захтјева, а то је да се исплате двије и по заостале плате".

"Медјутим, Центар за културу и спорт од општине као оснивача потражује још 6 плата из прошле и једну плату из ове године, за шта је одговорно пословодство фирме против кога је покренут поступак путем Гранског синдиката РС, који је ангажовао Агенцију за мирно рјешавања спорова у Републици Српској. Уколико се овај спор не ријеши мирним споразумом у року два мјесеца, радници ће бити принудјени да подигну тужбу против пословодства установе код надлежног суда", изјавио је Вукотић.

Начелник општине Србац Драго Ћирић тврди да је општина измирила финансијске обавезе према Центру за 2014. годину у висини од 120.000 марака, што је, у складу са планираним грантом у буџету општине и да, имајући у виду стање у другим јавним предузећима и установама и на свеукупну економску ситуацију, колектив Центра није имао разлог за овако дуг штрајк, нарочито из моралних разлога.

"Њихов поступак је несхватљив, не само за нас у општинској управи, већ и за градјане, који су огорчени, јер су Дом културе и Спортска дворана опште добро. Они су за лош рад меџамента казнили градјане, посебно младе спортисте који нису имали могућност да у зимском периоду користе Спортску дворану", огорчен је начелник Драго Ћирић. Он додаје да поступак запослених у Центру има политичку конотацију и да се на све начине користи криза законодавне власти у овој општини.

Аутор: Саво Кесер

Коментари / 0

Оставите коментар