Srbac: Radnici Centra prekinuli štrajk

Nakon dva mjeseca i šest dana radnici Javne ustanove Centar za kulturu i sport u Srpcu odlučili su da prekinu generalni štrajk, jer su obaviješteni da je opština uplatom doznake od 9.000 maraka izmirila obavezu prema ovoj ustanovi za 2014. godinu, čime će jedanaest radnika dobiti još jednu zaostalu platu.

Republika Srpska 23.02.2015 | 17:45
Srbac: Radnici Centra prekinuli štrajk

"Na današnjem sastanku Štrajkački odbor donio je odluku o prekidu obustave rada i sutra ćemo biti na radnim mjestima, odnosno biće otvoreni za redovnu djelatnost Dom kulture i Sportska dvorana - izjavio je predsjednik Odbora Dragiša Vukotić.. Time je, dodaje Vukotić, ispunjen minimum naših zahtjeva, a to je da se isplate dvije i po zaostale plate".

"Medjutim, Centar za kulturu i sport od opštine kao osnivača potražuje još 6 plata iz prošle i jednu platu iz ove godine, za šta je odgovorno poslovodstvo firme protiv koga je pokrenut postupak putem Granskog sindikata RS, koji je angažovao Agenciju za mirno rješavanja sporova u Republici Srpskoj. Ukoliko se ovaj spor ne riješi mirnim sporazumom u roku dva mjeseca, radnici će biti prinudjeni da podignu tužbu protiv poslovodstva ustanove kod nadležnog suda", izjavio je Vukotić.

Načelnik opštine Srbac Drago Ćirić tvrdi da je opština izmirila finansijske obaveze prema Centru za 2014. godinu u visini od 120.000 maraka, što je, u skladu sa planiranim grantom u budžetu opštine i da, imajući u vidu stanje u drugim javnim preduzećima i ustanovama i na sveukupnu ekonomsku situaciju, kolektiv Centra nije imao razlog za ovako dug štrajk, naročito iz moralnih razloga.

"Njihov postupak je neshvatljiv, ne samo za nas u opštinskoj upravi, već i za gradjane, koji su ogorčeni, jer su Dom kulture i Sportska dvorana opšte dobro. Oni su za loš rad medžamenta kaznili gradjane, posebno mlade sportiste koji nisu imali mogućnost da u zimskom periodu koriste Sportsku dvoranu", ogorčen je načelnik Drago Ćirić. On dodaje da postupak zaposlenih u Centru ima političku konotaciju i da se na sve načine koristi kriza zakonodavne vlasti u ovoj opštini.

Autor: Savo Keser

Komentari / 0

Ostavite komentar