Анализа: Што кажете ТИТУЛА, а мислите ЛИЦЕНЦА?!

Сви ће, бар званично, на стадиону у Љутице Богдана и око њега јавно причати да је одбрана пехара намењеног шампиону примаран и достижан циљ, али утакмицу од неколико милиона евра играће руководство клуба предвођено Звезданом Терзићем. Дакле, Црвена звезда неће подвлачити црту у мају када буде одсвиран крај Јелен Суперлиге, него 31. марта када би требало бар да буде наговештено да ли ће најтрофејнији српски клуб бити саставни део сцене Старог континента

Фудбал 23.02.2015 | 23:40
Анализа: Што кажете ТИТУЛА, а мислите ЛИЦЕНЦА?!

Знате, сигурно, ону причу да свака честита породица има у својим редовима бар једног „блудног сина“, којег на све начине покушава да извуче из канџи порока и лошег живота. Када у томе не успе, зачује се јединствен слоган: „Ма нека ради шта хоће!“ Поређење је можда прејако или грубо, поготово јер је фудбал само игра, али после година изневерених очекивања, гарнираних избацивањем из Европе прошле сезоне, навијачи Црвене звезде испумпане еуфорије, бар тренутно, имају јединствен став: „Ма нека горе раде шта хоће“...

Иако све мирише на подухвате претходних генерација које су на пролеће јуриле предност комшија, тим Ненада Лалатовића изолован је од опасног притиска морања. Некако од новог капитена Рајковића и другова звездашка јавност, свакодневно бомбардована лошим вестима из клуба, не очекује ништа. Прошлогодишња титула била је повод за велико инстант славље. Проблеми су остали, чак су се мултипликовали (што би рекао један познати кошаркашки тренер, прим. аут.).

Наравно, сви ће, бар званично, на стадиону у Љутице Богдана и око њега јавно причати да је одбрана пехара намењеног шампиону примаран и достижан циљ, посебно након кикса Партизана на старту пролећа, али утакмицу од неколико милиона евра играће руководство клуба предвођено Звезданом Терзићем. Дакле, Црвена звезда неће подвлачити црту у мају када буде одсвиран крај Јелен Суперлиге, него 31. марта када би требало бар да буде наговештено да ли ће најтрофејнији српски клуб бити саставни део сцене Старог континента.

Префикс Фудбалски клуб одавно је изгубио значај када је Црвена звезда у питању. И отуда ће Ненаду Лалатовићу, пошто фокус јавности неће искључиво бити усмерен ка њему и тиму који предводи, бити лакше да смућка победнички коктел...

Сведоци припрема у турском Белеку, у незваничним разговорима, тврде да црвено-бели изгледају много боље него јесенас и став подупиру следећим чињеницама: потцењивани Паркер је донео агресивност и оштрину у офанзивни део тима, хронично равнодушни Александар Катаи је почео да демонстрира ниво игара из периода када је бранио боје Војводине, Сенегалац Мбођ је повремено деловао непрелазно, Марко Грујић је добио на рутини, а остали бисери из омладинске школе су искуснији за шест месеци... Наравно, у исти кош иде и сазревање тренера Ненада Лалатовића.

Иако видно насмејан после победе над вечитим шампионом Белорусије Бате Борисовом, некадашњи штопер могао би да буде жртва концепцијских лутања челника Црвене звезде. Шеф стручног штаба, као оличење спортског дела клуба, ни на овим припремама није црно на бело добио примарни задатак. Вероватно Лалатовић више ни сам није сигуран да ли би требало по сваку цену да појури титулу или да у ватру гура клупске бисере. Отуда, Лалатовић и није славио тријумф над јаким Рубином, јер је чуо мишљење појединих чланова Управног одбора да та постава, коју је тренер извео на мегдан Русима, нема никакву тржишну вредност (Кахриман, Анђелковић, Саша Стојановић, Гаврић, Ковачевић, већ отишли Лазовић...).

„Црвена звезда више не сме да дозволи да има тим чија тржишна вредност износи нула евра. Добро је што је прекинута серија Партизана, али то је био једини бенефит. Рекао сам тренеру Лалатовићу да се не оптерећује титулом и Партизаном. Он је велики звездаш, дете је клуба, мора само да се концентрише на наредну утакмицу и наредни тренинг“, рекао је генерални директор клуба Звездан Терзић.

Већ апострофирани сведоци припрема у Белеку тврде да су победе над јаким ривалима донеле хармонију у Звездином тиму која је разбијена оног дана када је Звездан Терзић поставио Дарку Лазовићу ултиматум који се не прихвата. Тај детаљ толико је узнемирио тренера Ненада Лалатовића да је одајама хотела Калиста шетао као бесан пас у кавезу. Реакцију, истина себи у браду, имали су и остали играчи. Интервенцијом потпредседника Славише Кокезе та афера је „легла“, али је јасно оцртала да ће унутрашња борба у Љутице Богдана током целог пролећа претити да сагори и најаву шампионских амбиција. Посебно јер Звездан Терзић за петама има Николу Мијаиловића, бившег капитена на којег се сумња да је кретор анонимних писама која су дигла комплетну јавност на ноге. Тај бунтовни вечити опозиционар, према речима појединих првотимаца, ауторитетом и урођеним лидерским способностима, и данас би био важна карика у шампионској борби.

Посебно јер се на првој утакмици у турској повредио несуђени капитен Александар Луковић. Тек што је у Словенији наговестио да ће за њим у постави Црвена звезда бити бар 50 одсто јача. Али лоша карма црвено-белих, нека невидљива сила која таложи малере у Љутице Богдана, приморала је Ненада Лалатовића да тражи новог златног адута.

Хоће ли то бити поменути Паркер, Саша Стојановић о којем је у суперлативима причао Ненад Милијаш, или Вукан Савићевић који би коначно могао да добије шансу у континуитету?

„Ако будемо играли као у Турској, у већини мечева у првенству само ми ћемо се питати. И нема разлога да не будемо стрпљиви, агресивни и упорни. Наилазићемо на јаке отпоре, али врло је важно да терамо по свом“, рекао је Лалатовић.

Коментари / 0

Оставите коментар