Analiza: Što kažete TITULA, a mislite LICENCA?!

Svi će, bar zvanično, na stadionu u Ljutice Bogdana i oko njega javno pričati da je odbrana pehara namenjenog šampionu primaran i dostižan cilj, ali utakmicu od nekoliko miliona evra igraće rukovodstvo kluba predvođeno Zvezdanom Terzićem. Dakle, Crvena zvezda neće podvlačiti crtu u maju kada bude odsviran kraj Jelen Superlige, nego 31. marta kada bi trebalo bar da bude nagovešteno da li će najtrofejniji srpski klub biti sastavni deo scene Starog kontinenta

Fudbal 23.02.2015 | 23:40
Analiza: Što kažete TITULA, a mislite LICENCA?!

Znate, sigurno, onu priču da svaka čestita porodica ima u svojim redovima bar jednog „bludnog sina“, kojeg na sve načine pokušava da izvuče iz kandži poroka i lošeg života. Kada u tome ne uspe, začuje se jedinstven slogan: „Ma neka radi šta hoće!“ Poređenje je možda prejako ili grubo, pogotovo jer je fudbal samo igra, ali posle godina izneverenih očekivanja, garniranih izbacivanjem iz Evrope prošle sezone, navijači Crvene zvezde ispumpane euforije, bar trenutno, imaju jedinstven stav: „Ma neka gore rade šta hoće“...

Iako sve miriše na poduhvate prethodnih generacija koje su na proleće jurile prednost komšija, tim Nenada Lalatovića izolovan je od opasnog pritiska moranja. Nekako od novog kapitena Rajkovića i drugova zvezdaška javnost, svakodnevno bombardovana lošim vestima iz kluba, ne očekuje ništa. Prošlogodišnja titula bila je povod za veliko instant slavlje. Problemi su ostali, čak su se multiplikovali (što bi rekao jedan poznati košarkaški trener, prim. aut.).

Naravno, svi će, bar zvanično, na stadionu u Ljutice Bogdana i oko njega javno pričati da je odbrana pehara namenjenog šampionu primaran i dostižan cilj, posebno nakon kiksa Partizana na startu proleća, ali utakmicu od nekoliko miliona evra igraće rukovodstvo kluba predvođeno Zvezdanom Terzićem. Dakle, Crvena zvezda neće podvlačiti crtu u maju kada bude odsviran kraj Jelen Superlige, nego 31. marta kada bi trebalo bar da bude nagovešteno da li će najtrofejniji srpski klub biti sastavni deo scene Starog kontinenta.

Prefiks Fudbalski klub odavno je izgubio značaj kada je Crvena zvezda u pitanju. I otuda će Nenadu Lalatoviću, pošto fokus javnosti neće isključivo biti usmeren ka njemu i timu koji predvodi, biti lakše da smućka pobednički koktel...

Svedoci priprema u turskom Beleku, u nezvaničnim razgovorima, tvrde da crveno-beli izgledaju mnogo bolje nego jesenas i stav podupiru sledećim činjenicama: potcenjivani Parker je doneo agresivnost i oštrinu u ofanzivni deo tima, hronično ravnodušni Aleksandar Katai je počeo da demonstrira nivo igara iz perioda kada je branio boje Vojvodine, Senegalac Mbođ je povremeno delovao neprelazno, Marko Grujić je dobio na rutini, a ostali biseri iz omladinske škole su iskusniji za šest meseci... Naravno, u isti koš ide i sazrevanje trenera Nenada Lalatovića.

Iako vidno nasmejan posle pobede nad večitim šampionom Belorusije Bate Borisovom, nekadašnji štoper mogao bi da bude žrtva koncepcijskih lutanja čelnika Crvene zvezde. Šef stručnog štaba, kao oličenje sportskog dela kluba, ni na ovim pripremama nije crno na belo dobio primarni zadatak. Verovatno Lalatović više ni sam nije siguran da li bi trebalo po svaku cenu da pojuri titulu ili da u vatru gura klupske bisere. Otuda, Lalatović i nije slavio trijumf nad jakim Rubinom, jer je čuo mišljenje pojedinih članova Upravnog odbora da ta postava, koju je trener izveo na megdan Rusima, nema nikakvu tržišnu vrednost (Kahriman, Anđelković, Saša Stojanović, Gavrić, Kovačević, već otišli Lazović...).

„Crvena zvezda više ne sme da dozvoli da ima tim čija tržišna vrednost iznosi nula evra. Dobro je što je prekinuta serija Partizana, ali to je bio jedini benefit. Rekao sam treneru Lalatoviću da se ne opterećuje titulom i Partizanom. On je veliki zvezdaš, dete je kluba, mora samo da se koncentriše na narednu utakmicu i naredni trening“, rekao je generalni direktor kluba Zvezdan Terzić.

Već apostrofirani svedoci priprema u Beleku tvrde da su pobede nad jakim rivalima donele harmoniju u Zvezdinom timu koja je razbijena onog dana kada je Zvezdan Terzić postavio Darku Lazoviću ultimatum koji se ne prihvata. Taj detalj toliko je uznemirio trenera Nenada Lalatovića da je odajama hotela Kalista šetao kao besan pas u kavezu. Reakciju, istina sebi u bradu, imali su i ostali igrači. Intervencijom potpredsednika Slaviše Kokeze ta afera je „legla“, ali je jasno ocrtala da će unutrašnja borba u Ljutice Bogdana tokom celog proleća pretiti da sagori i najavu šampionskih ambicija. Posebno jer Zvezdan Terzić za petama ima Nikolu Mijailovića, bivšeg kapitena na kojeg se sumnja da je kretor anonimnih pisama koja su digla kompletnu javnost na noge. Taj buntovni večiti opozicionar, prema rečima pojedinih prvotimaca, autoritetom i urođenim liderskim sposobnostima, i danas bi bio važna karika u šampionskoj borbi.

Posebno jer se na prvoj utakmici u turskoj povredio nesuđeni kapiten Aleksandar Luković. Tek što je u Sloveniji nagovestio da će za njim u postavi Crvena zvezda biti bar 50 odsto jača. Ali loša karma crveno-belih, neka nevidljiva sila koja taloži malere u Ljutice Bogdana, primorala je Nenada Lalatovića da traži novog zlatnog aduta.

Hoće li to biti pomenuti Parker, Saša Stojanović o kojem je u superlativima pričao Nenad Milijaš, ili Vukan Savićević koji bi konačno mogao da dobije šansu u kontinuitetu?

„Ako budemo igrali kao u Turskoj, u većini mečeva u prvenstvu samo mi ćemo se pitati. I nema razloga da ne budemo strpljivi, agresivni i uporni. Nailazićemo na jake otpore, ali vrlo je važno da teramo po svom“, rekao je Lalatović.

Komentari / 0

Ostavite komentar