Анализа: Како ће Мурињо сад без ''плућа'' (Матића)?!

Србин је Мурињов верни војник, други по укупној минутажи, један од 10 најбољих играча лиге и његово одсуство може да режира ситуацију у којој би Челси и Манчестер Сити дочекали 16. март бодовно поравнати на табели.

Фудбал 24.02.2015 | 09:00
Анализа: Како ће Мурињо сад без ''плућа'' (Матића)?!

Губитак два бода у мечу против Барнлија је изазвао екплозију незадовољства у Челсију. Али, то није једини губитак за Плавце узрокован контроверзним дељењем правде судије Мартина Еткинсона. Као што Мурињо рече, Челси је могао на дуже стазе да остане без Немање Матића којем је бруталан старт Ешлија Барнса могао да оконча каријеру.

Србин је имао среће да прође без тешке повреде, али није имао среће код Мартина Еткинсона. Матић је искључен због чега ће пропустити финале Лига купа против Тотенхема, али и важне мечеве у Премијер лиги против Вест Хема и Саутемптона. С обзиром да је Манчестер Сити пришао Плавцима на пет бодова заостатка и да наредна два премијерлигашка окршаја нису нимало лак задатак, штета коју је Еткинсон направио Челсију би могла да буде много већа од она два бода и могла би да се мери тек за три недеље.

Немања Матић је у уском кругу играча који имају Мурињово неограничено поверење. У досадашњем делу сезоне, стасити момак из Врела је други по минутажи у свим такмичењима. Више времена од њега на терену је провео само Џон Тери! Капитен је уписао 3.180 минута, а Матић само 12 минута мање. Од 40 утакмица колико је Челси ове сезоне одиграо у четири званична такмичења, Матић је играо на чак 37 утакмица. Мурињо га је поштедео у ФА купу против Вотфорда, потом и Бредфорда када су Плавци доживели дебакл од трећелигаша. У Лига купу Енглеске, Матић је играо у свих пет мечева, с тим што је у прва два када су ривали били нижелигаши имао улогу резерве и улазио је са клупе сакупивши само 11 минута у дуелима против Болтона и Шрузберија. Чим су ривали постали озбиљнији (Дерби Каунти и два меча против Ливерпула) и чим је такмичење ушло у завшрницу, Мурињо је одмах вратио Србина у прву поставу.

У Лиги шампиона, српски везиста је био део свих седам мечева и одиграо је максималних 630 минута. У Премијер лиги, Матић је четврти по минутажи у табору Плаваца. Тери, Ивановић и Азар су одиграли свих 26 мечева. Матић је пропустио само утакмицу против Њукасла када је Челси поражен на Сент Џејмс Парку.

У очи упада да је свако одсуство Матића са терена, велика коцка за Челси. Бредфорд је свакако најболнији пораз, а Њукасл је највећи кикс у Премијер лиги. Математика каже да Челси побеђује у 70,03 одсто мечева када је Матић на терену. Тај проценат знантно опада у супротном случају. Без Матића у екипи, Челси је победио на 33,3 одсто утакмица. Када Матић игра, Челси прима 0,8 голова по мечу, а када Србин није на терену у просеку Плавци приме чак два гола по утакмици! Ако резултате претворимо у бодовни капитал, Челси са Матићем осваја 2,4 бода по мечу, а без њега само један бод.

Такав биланс Плаваца је у директној вези са Матићевим учинком на терену. Јер, Србин је незамењив део Мурињове машинерије. Матић је по анализи специјализованог статистичког портала „Wхосцоред.цом“ осми најбоље оцењени играч Премијер лиге. У три најважније категорије (дефанзива, офанзива, пас игра) је међу 10 најбољих играча лиге. Просечно има 66,5 пасова по чему је четврти у првенству. Само Сеск Фабрегас од Челсијевих фудбалера има више тачних додавња од Матића у досадашњем делу сезоне. А, што се тиче игре у дефанзиви, Матићу нема равног. По броју одузетих лопти у директним дуелима Матић је најбољи играч Премијер лиге.

Није тешко закључити колико ће Србин недостајати Мурињу. Ако је Сеск Фабрегас срце Плаваца, а Дијего Коста ударна песница, онда Матић представља плућа Челсија. Када је он на терену, Фабрегас не треба да пази на леђа, Вилијан, Оскар или Азар могу да играју растерећеније и не морају толико да мисле о дефанзиви. Без Матића се све мења. Алтернативе су Рамирес и Микел, али они ни приближно добро не могу да замене Србина. Поготово то не може Нигеријац.

Тренутак у којем Челси мора да надокнади Матићев изостанак уопште није добар. Финале Лига купа против Тотенхема је један од најбитнијих мечева у сезони с обзиром да је реч о мечу за трофеј против градског ривала који је недавно нанео тежак пораз Мурињовом тиму у Премијер лиг. С обзиром да је Манчестер Сити пришао Челсију на пет бодова разлилке, опет је отворена и шампионска трка. А, Плавце очекују два прилична тешка испита. Поготово ако их дочекају као поражена екипа из финала Лига купа. Вест Хем је често у прошлости умео да загорча живот богатом градском ривалу, тако да гостовање на Аптон Парку дефинитивно није утакмица у којој ће бити лако без Немање Матића. После тога долази и реванш у Лиги шампиона против ПСЖ (где ће Србин играти), а четири дана касније окршај са Саутемптоном који је ове сезоне већ једном одолео лидеру и игра сјајно.

Манчестер Сити у истом периоду има утакмицу више с обзиром да је Челсијев првентсвени дуел против Лестера одложен због финала Лига купа. Грађанима ће најтежи испит бити гостовање Ливерпулу, али после тога следе дуели против Барнлија и Лестера у којем су велике шансе да ће Пелегринијева чета освојити максималних шест бодова.

У случају да Челсије кола крену низбрдо (довољан је један кикс у Премијхер лиги) и да Сити победом у Ливерпулу уђе у серију победа, већ после 15. марта би могли да имамо тачку кључања на табели. Сценарио у којем би Челси и Манчестер Сити бодовно поравнати дочекали 16. март уопште није нереалан.

Суђење Мартина Еткиснона и суспензија Немање Матића би у том случају били један од кључних разлога. Мурињо с правом прича о суђењу...

Коментари / 0

Оставите коментар