Analiza: Kako će Murinjo sad bez ''pluća'' (Matića)?!

Srbin je Murinjov verni vojnik, drugi po ukupnoj minutaži, jedan od 10 najboljih igrača lige i njegovo odsustvo može da režira situaciju u kojoj bi Čelsi i Mančester Siti dočekali 16. mart bodovno poravnati na tabeli.

Fudbal 24.02.2015 | 09:00
Analiza: Kako će Murinjo sad bez ''pluća'' (Matića)?!

Gubitak dva boda u meču protiv Barnlija je izazvao ekploziju nezadovoljstva u Čelsiju. Ali, to nije jedini gubitak za Plavce uzrokovan kontroverznim deljenjem pravde sudije Martina Etkinsona. Kao što Murinjo reče, Čelsi je mogao na duže staze da ostane bez Nemanje Matića kojem je brutalan start Ešlija Barnsa mogao da okonča karijeru.

Srbin je imao sreće da prođe bez teške povrede, ali nije imao sreće kod Martina Etkinsona. Matić je isključen zbog čega će propustiti finale Liga kupa protiv Totenhema, ali i važne mečeve u Premijer ligi protiv Vest Hema i Sautemptona. S obzirom da je Mančester Siti prišao Plavcima na pet bodova zaostatka i da naredna dva premijerligaška okršaja nisu nimalo lak zadatak, šteta koju je Etkinson napravio Čelsiju bi mogla da bude mnogo veća od ona dva boda i mogla bi da se meri tek za tri nedelje.

Nemanja Matić je u uskom krugu igrača koji imaju Murinjovo neograničeno poverenje. U dosadašnjem delu sezone, stasiti momak iz Vrela je drugi po minutaži u svim takmičenjima. Više vremena od njega na terenu je proveo samo Džon Teri! Kapiten je upisao 3.180 minuta, a Matić samo 12 minuta manje. Od 40 utakmica koliko je Čelsi ove sezone odigrao u četiri zvanična takmičenja, Matić je igrao na čak 37 utakmica. Murinjo ga je poštedeo u FA kupu protiv Votforda, potom i Bredforda kada su Plavci doživeli debakl od trećeligaša. U Liga kupu Engleske, Matić je igrao u svih pet mečeva, s tim što je u prva dva kada su rivali bili niželigaši imao ulogu rezerve i ulazio je sa klupe sakupivši samo 11 minuta u duelima protiv Boltona i Šruzberija. Čim su rivali postali ozbiljniji (Derbi Kaunti i dva meča protiv Liverpula) i čim je takmičenje ušlo u zavšrnicu, Murinjo je odmah vratio Srbina u prvu postavu.

U Ligi šampiona, srpski vezista je bio deo svih sedam mečeva i odigrao je maksimalnih 630 minuta. U Premijer ligi, Matić je četvrti po minutaži u taboru Plavaca. Teri, Ivanović i Azar su odigrali svih 26 mečeva. Matić je propustio samo utakmicu protiv Njukasla kada je Čelsi poražen na Sent Džejms Parku.

U oči upada da je svako odsustvo Matića sa terena, velika kocka za Čelsi. Bredford je svakako najbolniji poraz, a Njukasl je najveći kiks u Premijer ligi. Matematika kaže da Čelsi pobeđuje u 70,03 odsto mečeva kada je Matić na terenu. Taj procenat znantno opada u suprotnom slučaju. Bez Matića u ekipi, Čelsi je pobedio na 33,3 odsto utakmica. Kada Matić igra, Čelsi prima 0,8 golova po meču, a kada Srbin nije na terenu u proseku Plavci prime čak dva gola po utakmici! Ako rezultate pretvorimo u bodovni kapital, Čelsi sa Matićem osvaja 2,4 boda po meču, a bez njega samo jedan bod.

Takav bilans Plavaca je u direktnoj vezi sa Matićevim učinkom na terenu. Jer, Srbin je nezamenjiv deo Murinjove mašinerije. Matić je po analizi specijalizovanog statističkog portala „Whoscored.com“ osmi najbolje ocenjeni igrač Premijer lige. U tri najvažnije kategorije (defanziva, ofanziva, pas igra) je među 10 najboljih igrača lige. Prosečno ima 66,5 pasova po čemu je četvrti u prvenstvu. Samo Sesk Fabregas od Čelsijevih fudbalera ima više tačnih dodavnja od Matića u dosadašnjem delu sezone. A, što se tiče igre u defanzivi, Matiću nema ravnog. Po broju oduzetih lopti u direktnim duelima Matić je najbolji igrač Premijer lige.

Nije teško zaključiti koliko će Srbin nedostajati Murinju. Ako je Sesk Fabregas srce Plavaca, a Dijego Kosta udarna pesnica, onda Matić predstavlja pluća Čelsija. Kada je on na terenu, Fabregas ne treba da pazi na leđa, Vilijan, Oskar ili Azar mogu da igraju rasterećenije i ne moraju toliko da misle o defanzivi. Bez Matića se sve menja. Alternative su Ramires i Mikel, ali oni ni približno dobro ne mogu da zamene Srbina. Pogotovo to ne može Nigerijac.

Trenutak u kojem Čelsi mora da nadoknadi Matićev izostanak uopšte nije dobar. Finale Liga kupa protiv Totenhema je jedan od najbitnijih mečeva u sezoni s obzirom da je reč o meču za trofej protiv gradskog rivala koji je nedavno naneo težak poraz Murinjovom timu u Premijer lig. S obzirom da je Mančester Siti prišao Čelsiju na pet bodova razlilke, opet je otvorena i šampionska trka. A, Plavce očekuju dva prilična teška ispita. Pogotovo ako ih dočekaju kao poražena ekipa iz finala Liga kupa. Vest Hem je često u prošlosti umeo da zagorča život bogatom gradskom rivalu, tako da gostovanje na Apton Parku definitivno nije utakmica u kojoj će biti lako bez Nemanje Matića. Posle toga dolazi i revanš u Ligi šampiona protiv PSŽ (gde će Srbin igrati), a četiri dana kasnije okršaj sa Sautemptonom koji je ove sezone već jednom odoleo lideru i igra sjajno.

Mančester Siti u istom periodu ima utakmicu više s obzirom da je Čelsijev prventsveni duel protiv Lestera odložen zbog finala Liga kupa. Građanima će najteži ispit biti gostovanje Liverpulu, ali posle toga slede dueli protiv Barnlija i Lestera u kojem su velike šanse da će Pelegrinijeva četa osvojiti maksimalnih šest bodova.

U slučaju da Čelsije kola krenu nizbrdo (dovoljan je jedan kiks u Premijher ligi) i da Siti pobedom u Liverpulu uđe u seriju pobeda, već posle 15. marta bi mogli da imamo tačku ključanja na tabeli. Scenario u kojem bi Čelsi i Mančester Siti bodovno poravnati dočekali 16. mart uopšte nije nerealan.

Suđenje Martina Etkisnona i suspenzija Nemanje Matića bi u tom slučaju bili jedan od ključnih razloga. Murinjo s pravom priča o suđenju...

Komentari / 0

Ostavite komentar