Бизнисмени са рачунима у "ХСБЦ" банци

Међу 59 бизнисмена повезаних са Србијом који се налазе на листи власника рачуна у швајцарској испостави банке ХСБЦ су Вук Хамовић и Зоран Дракулић, као и фудбалска легенда Драган Стојковић Пикси, пише у најновијем издању "Њузвик Србија".

Србија 23.02.2015 | 10:32
Бизнисмени са рачунима у "ХСБЦ" банци

Осим имена познатих бизнисмена, спортиста и странаца који послују у Србији и региону, ту су и директори мање познатих фирми, пише Њузвик.

Поједини власници рачуна су јавности потпуно непознате особе, али међу њима има и чланова породица неких бизнисмена и политичара.

Ту је и српски бизнисмен који је са рачуна пребацио 20 милиона евра и тако упалио црвену лампицу надлежнима у банци, пише недељник.

Новинари Њузвика имали су увид у целокупну базу података, у којој се налази преко 60.000 докумената који сведоче о активностима 100.000 клијената банке.

Појединци и фирме из Србије су од 1988. до 2006. отворили 93 рачуна на којима је похрањено укупно 41,2 милиона евра, наводи се у извештају који је почетком фебруара објавио Међународни конзорцијум истраживачких новинара.

Та новинарска мрежа је објавиила да је швајцарски огранак те банке помагао својим имућним клијентима да избегну плаћање пореза и сакрију милионе долара.

Извештај мреже репортера из више од 65 држава открио је да су у британском банкарском гиганту тајне рачуне имали криминалци познати у више земаља, корумпирани пословни лидери, политичари и јавне личности, пренео је тада Франс прес.

"ХСБЦ је профитирао послујући са трговцима оружјем који су слали бомбе деци војницима у Африци, посредницима диктатора у земљама трећег света, шверцерима "крвавих" дијаманата и другим криминалцима", наводи се у извештају Међународног конзорцијума истраживачких новинара.

На листи се налази низ садашњих и бивших политичара из Велике Британије, Русије, Индије и бројних афричких земаља, чланови краљевских породица из Саудијске Арабије, Бахреина, Јордана и Марока, као и покојни аустралијски медијски тајкун Кери Пакер.

У тајним документима до којих је дошла новинарска мрежа наводи се да су запослени у "ХСБЦ" били свесни намере клијената банке да новац сакрију од власти.

"Мислим да су они заправо били агенција за пореску утају. Мислим да је то оно што су нудили клијентима", рекао је за Би-Би-Си бивши британски порески инспектор Ричард Брукс.

Међународни конзорцијум истраживачких новинара је истрагу спровео у сарадњи са америчким Центром за јавни интегритет, француским листом "Монд", британским ББЦ и "Гардијаном", немачким листом "Зидојче цајтунг" и још 45 медијских организација.

Неки од људи са тајним рачунима код "ХСБЦ" су манекенка Ел Мекфирсон, вишеструки првак света у МОТО ГП-у Валентино Роси и бивши директор Реноовог тима Формуле 1 Флавио Бријаторе, чије се име повезује са чак 38 банковних рачуна на које је у 2006/07. положено 73 милиона долара.

Тајни подаци до којих је Међународни конзорцијум истраживачких новинара дошао односе се на период до 2007, а везују се за више од 100.000 појединаца и правних субјеката из више од 200 земаља света. Ради се о верзији података које је француска влада 2010. прибавила и проследила властима САД, шпаније, Италије, Грчке, Немацке, Британије, Ирске, Белгије, Индије и Аргентине.

"ХСБЦ" је 2012. платио рекордну казну од 1,9 милијарди долара због прања новца, након што је истрага америчког Сената показала да је банка "опрала" стотине милиона долара новца мексичких нарко картела.

Швајцарска грана "ХСБЦ" навела је, поводом објављивања извештаја, да је 2008. покренула "радикалну трансформацију пословања" да би спречила да њене услуге буду коришћене за утају пореза или прање новца.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

васкрсија

23.02.2015 09:44

А ови наси из РС постени па их нема тамо?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

педја

23.02.2015 16:15

Ови наси то подмазу па ови цуте знају људи

Name

лапсус лингуае

23.02.2015 09:47

Нек се долар врти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

23.02.2015 11:54

И ја чекам да објаве имена лопова из РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

23.02.2015 16:00

Код нас нема лопова код нас је сљам

ОДГОВОРИТЕ