За двије године остали без цијеле општине

Република Српска је за само двије године кроз негативну разлику у броју рођених и умрлих изгубила општину са више од 10.000 становника.

Република Српска 23.02.2015 | 08:52
За двије године остали без цијеле општине

Казују то подаци Завода за статистику Републике Српске, према којима је у 2014. години рођено 9.148 дјеце, а умрло 14.284, што показује како је у Републике Српске само по овом питању број грађана смањен за 5.136.

Такође, четврту годину у низу није премашена бројка од 10.000 рођених,  док се број умрлих не спушта испод 14.000, што показује како је бијела куга хронична болест друштва у Републике Српске.

Према подацима Фонда за дјечју заштиту Републике Српске, шест општина има једноцифрен број новорођенчади. Истина, ради се о малим општинама, али поражавајуће звучи да су у Источном Купресу у 2014. рођене само двије бебе, а годину раније четири. У Новом Горажду рођене су четири бебе, а лани 10. У општини Језеро су 2014. године рођене четири бебе, а само годину раније ова општина је имала 14 новорођенчади.

Са друге стране, Федерација БиХ успијева некако одржати баланс у овој области јер је на 19.371 умрлог рођено 19.187 беба, па је разлика, ако се у обзир узму подаци за Републике Српске, занемарива.

Стево Пашалић, демограф, ове бројке оцијенио је као озбиљне и алармантне додајући како треба подићи све институције да добро дефинисаним мјерама популационе политике постепено крену у успоравање и заустављање овако негативних демографских трендова.

"Потребан нам је акциони програм како би биле предузете одређене мјере. У овом тренутку реално је да се фокусирамо на период до пет година и на популациону едукацију, а то значи да нам треба ширење свијести о рађању код ширих слојева становништва, посебно код популације са завршеном средњом школом или факултетом, која је у репродуктивном периоду", каже Пашалић.

За бољу демографску слику, како је рекао, треба наставити стимулисање поступака вјештачке оплодње и лијечења стерилитета, ускладити област рада и родитељства, те вршити директна материјална давања, која су се у многим земљама показала као и најефикаснија.

Славко Ступар, предсједник Удружења породица са четворо и више дјеце "Рода" из Приједора, каже како га ове бројке нису изненадиле јер је подршка државе само декларативна.

"Као вишечлане породице нигдје законом нисмо обухваћени. Политичари траже повећање наталитета, а удружења су немоћна и немају своје фондове. Ми се морамо изборити и натјерати поличаре да се вишечлане породице систематски уграде у закон  и да се врати дјечји додатак, а да је запослен бар један члан породице", каже он.
Према његовим ријечима, породице су остављене саме, а адекватне помоћи нема ни са локалног ни са државног нивоа.

"Све је добро док нешто не затражимо, без обзира на то да ли је то на општинском или државном нивоу. Сви кажу како поштују то што радимо, али да немају начин да нам помогну", казао је Ступар.

Извор: Независне новине

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Василије

23.02.2015 08:19

Па то и јесте основни циљ нашег баје и његове гарнитуре:уништење народа и РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опозиција

23.02.2015 08:31

Молим коментар од премијерке. Треба их оставити саме без сељака и радника са њиховим потомцима да видим ко це им плате зарадјивати. Лијепо зиве док им је јос робова зивих који им плате зарадјују. Луд смо и ограницен народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

23.02.2015 09:38

Питање наталитета је далеко сложенија ствар од пуког везивања за актуелну политичку и економску ситуацију. Наравно, економска ситуација игра одређену улогу, али није једина и није пресудна. Чини се да је пресудан однос према браку и породици. Број развода је по мом мишљењу далеко већи него онда када нам је наталитет био позитиван. Многе младе жене неће да рађају из једноставног разлога. Не желе да им се тијело деформише. Лично мислим да се ствар може дјелимично поправити ако се женама које имају троје или више дјеце да нека врста доживотне надокнаде. Ако се неким спортистима може дати национална пензија иако су у току каријере остварили велику материјалну добит, може се и женама које се живот посветиле дјеци дати национална пензија или нека друга врста трајне надокнаде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејанпд

23.02.2015 10:30

Глупост, није то научна облас.,нити медјународна политика, ствар је једноставна обезбједи ми сигурност, прије свега материјалну,али и безбједносну, дакле посао да могу од њега обезбједити кров над главом, те остале егзистенцијалне потребе да остварим, а за наталитет се не сикирај, све остало је обична демагогија и декларативна борба. Па више је приче о вјештачкој оплодњи и вишечланим породицама него о проблемима већине градјана, имате 2%,питање и толико вишечланих породица,а о томе се прича као да је државни проблем, да не говорим о вјештачкој оплодњи, неупућени мисле да је цијели мушки род у РС неплодан колико буке и приче, има нас 80% који имамо по једно или двоје дјеце,или немамо али би могли само што је и једно само сан ономе гдје ни једно не ради. Дјечији доплатак за свако дјете, новчана помоћ за незапосленост, смањење ПДВ-а на максимум 5% на дјечију храну, одјећу и опрему и већ је проблем рјешен, све остало је демагогија политичара, организација, лажних бораца за наталитет итд. Наравно и смањити непотребно плашење народа ратовима, арапима, селефијама итд, за то постоје снаге реда нека хапсе и затварају.

Name

Симо

23.02.2015 18:34

Данасња власт је лоповска. И њихов лицни интерес је у свему највазнији. О овом проблему они не зеле ни да цују а камоли расправљају. Како неко да има троје дјеце гдје има мјесецну зараду испод 600 км а таквих је 65% запослени.