Za dvije godine ostali bez cijele opštine

Republika Srpska je za samo dvije godine kroz negativnu razliku u broju rođenih i umrlih izgubila opštinu sa više od 10.000 stanovnika.

Republika Srpska 23.02.2015 | 08:52
Za dvije godine ostali bez cijele opštine

Kazuju to podaci Zavoda za statistiku Republike Srpske, prema kojima je u 2014. godini rođeno 9.148 djece, a umrlo 14.284, što pokazuje kako je u Republike Srpske samo po ovom pitanju broj građana smanjen za 5.136.

Takođe, četvrtu godinu u nizu nije premašena brojka od 10.000 rođenih,  dok se broj umrlih ne spušta ispod 14.000, što pokazuje kako je bijela kuga hronična bolest društva u Republike Srpske.

Prema podacima Fonda za dječju zaštitu Republike Srpske, šest opština ima jednocifren broj novorođenčadi. Istina, radi se o malim opštinama, ali poražavajuće zvuči da su u Istočnom Kupresu u 2014. rođene samo dvije bebe, a godinu ranije četiri. U Novom Goraždu rođene su četiri bebe, a lani 10. U opštini Jezero su 2014. godine rođene četiri bebe, a samo godinu ranije ova opština je imala 14 novorođenčadi.

Sa druge strane, Federacija BiH uspijeva nekako održati balans u ovoj oblasti jer je na 19.371 umrlog rođeno 19.187 beba, pa je razlika, ako se u obzir uzmu podaci za Republike Srpske, zanemariva.

Stevo Pašalić, demograf, ove brojke ocijenio je kao ozbiljne i alarmantne dodajući kako treba podići sve institucije da dobro definisanim mjerama populacione politike postepeno krenu u usporavanje i zaustavljanje ovako negativnih demografskih trendova.

"Potreban nam je akcioni program kako bi bile preduzete određene mjere. U ovom trenutku realno je da se fokusiramo na period do pet godina i na populacionu edukaciju, a to znači da nam treba širenje svijesti o rađanju kod širih slojeva stanovništva, posebno kod populacije sa završenom srednjom školom ili fakultetom, koja je u reproduktivnom periodu", kaže Pašalić.

Za bolju demografsku sliku, kako je rekao, treba nastaviti stimulisanje postupaka vještačke oplodnje i liječenja steriliteta, uskladiti oblast rada i roditeljstva, te vršiti direktna materijalna davanja, koja su se u mnogim zemljama pokazala kao i najefikasnija.

Slavko Stupar, predsjednik Udruženja porodica sa četvoro i više djece "Roda" iz Prijedora, kaže kako ga ove brojke nisu iznenadile jer je podrška države samo deklarativna.

"Kao višečlane porodice nigdje zakonom nismo obuhvaćeni. Političari traže povećanje nataliteta, a udruženja su nemoćna i nemaju svoje fondove. Mi se moramo izboriti i natjerati poličare da se višečlane porodice sistematski ugrade u zakon  i da se vrati dječji dodatak, a da je zaposlen bar jedan član porodice", kaže on.
Prema njegovim riječima, porodice su ostavljene same, a adekvatne pomoći nema ni sa lokalnog ni sa državnog nivoa.

"Sve je dobro dok nešto ne zatražimo, bez obzira na to da li je to na opštinskom ili državnom nivou. Svi kažu kako poštuju to što radimo, ali da nemaju način da nam pomognu", kazao je Stupar.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Василије

23.02.2015 08:19

Па то и јесте основни циљ нашег баје и његове гарнитуре:уништење народа и РС.

ODGOVORITE
Name

Opozicija

23.02.2015 08:31

Molim komentar od premijerke. Treba ih ostaviti same bez seljaka i radnika sa njihovim potomcima da vidim ko ce im plate zaradjivati. Lijepo zive dok im je jos robova zivih koji im plate zaradjuju. Lud smo i ogranicen narod.

ODGOVORITE
Name

Драган

23.02.2015 09:38

Питање наталитета је далеко сложенија ствар од пуког везивања за актуелну политичку и економску ситуацију. Наравно, економска ситуација игра одређену улогу, али није једина и није пресудна. Чини се да је пресудан однос према браку и породици. Број развода је по мом мишљењу далеко већи него онда када нам је наталитет био позитиван. Многе младе жене неће да рађају из једноставног разлога. Не желе да им се тијело деформише. Лично мислим да се ствар може дјелимично поправити ако се женама које имају троје или више дјеце да нека врста доживотне надокнаде. Ако се неким спортистима може дати национална пензија иако су у току каријере остварили велику материјалну добит, може се и женама које се живот посветиле дјеци дати национална пензија или нека друга врста трајне надокнаде.

ODGOVORITE
Name

dejanpd

23.02.2015 10:30

Glupost, nije to naučna oblas.,niti medjunarodna politika, stvar je jednostavna obezbjedi mi sigurnost, prije svega materijalnu,ali i bezbjednosnu, dakle posao da mogu od njega obezbjediti krov nad glavom, te ostale egzistencijalne potrebe da ostvarim, a za natalitet se ne sikiraj, sve ostalo je obična demagogija i deklarativna borba. Pa više je priče o vještačkoj oplodnji i višečlanim porodicama nego o problemima većine gradjana, imate 2%,pitanje i toliko višečlanih porodica,a o tome se priča kao da je državni problem, da ne govorim o vještačkoj oplodnji, neupućeni misle da je cijeli muški rod u RS neplodan koliko buke i priče, ima nas 80% koji imamo po jedno ili dvoje djece,ili nemamo ali bi mogli samo što je i jedno samo san onome gdje ni jedno ne radi. Dječiji doplatak za svako djete, novčana pomoć za nezaposlenost, smanjenje PDV-a na maksimum 5% na dječiju hranu, odjeću i opremu i već je problem rješen, sve ostalo je demagogija političara, organizacija, lažnih boraca za natalitet itd. Naravno i smanjiti nepotrebno plašenje naroda ratovima, arapima, selefijama itd, za to postoje snage reda neka hapse i zatvaraju.

Name

Simo

23.02.2015 18:34

Danasnja vlast je lopovska. I njihov licni interes je u svemu najvazniji. O ovom problemu oni ne zele ni da cuju a kamoli raspravljaju. Kako neko da ima troje djece gdje ima mjesecnu zaradu ispod 600 km a takvih je 65% zaposleni.