Фалсификују чак и здраву храну

Купци органске хране често су жртве превараната, инспекција малобројна и немоћна. Налепница гарантује да је производ званично контролисан.

Србија 22.02.2015 | 19:59
Фалсификују чак и здраву храну

Натпис "органски производ" изнад воћа и поврћа све чешће се може видети на пијачним тезгама. Трговци њим најубедљивије правдају високе цене својих производа, које су понекад и дупло веће од оних на суседним тезгама.

Реченица "То је органско, непрскано, из моје баште...", како ствари стоје, постала је одличан рецепт за "успех". Јер, само ретки купци знају за сертификат и налепницу, која би требало да прати органске производе.

Уз то, како кажу упућени, инспекцијске службе које би у случајевима обмане требало да реагују, имају сувише посла, односно, премало људи...

- Термин "органско" ушао је у уши и све више потрошача тражи овакве производе, уверено да купују здраву и безбедну храну - објашњава Оливера Радовановић, из "Зелене мреже Војводине", организације која годинама уназад подржава и едукује произвођаче органске хране. - Купци, међутим, морају да знају да је управо ознака, коју произвођачи органске хране добијају када прођу кроз процес сертификације, и коју им дају овлашћене сертификационе куће, једина меродавна да потврди да је производ гајен по принципима органске производње.

Долазак до овог сертификата, додаје Радовановићева, није нимало једноставан, јер конверзија земљишта, да би се на њему гајила органска храна, траје и по неколико година. За имање од пет хектара, то може да кошта од десет до петнаест хиљада евра.

- Законска регулатива у овој области је врло солидна, односно, имамо и закон и пратеће правилнике, али проблем нам, нажалост, праве државни органи задужени за контролу - истиче Радовановићева.

- Пољопривредних инспектора који би могли да санкционишу лажне органске произвођаче нема довољно, а комунални инспектори, нажалост, нису упућени да би требало да кажњавају и овакве случајеве. Уз то се систем субвенционисања за органске произвођаче мења од министра до министра, тако да произвођачи једноставно немају сигурности.

Радовановићева, напомиње и како би органски произвођачи у Србији, којих нема више од 300, а међу њима је само 80 примарних произвођача, могли да туже обмањиваче.

- Нажалост, ни то није адекватно решење - каже она.

- Несавесних и жељних зараде ће без адекватне контроле увек бити, тако да, практично, купцима преостаје да сами воде рачуна о томе шта купују.

Породица Возар из Кисача једна је од првих у Србији која је почела да се бави органском производњом и тренутно на 12 хектара гаји око 30 врста разног поврћа.

- Не кажем да међу оним произвођачима без ознаке за органску производњу нема добрих и савесних, који нису имали новца за сертификацију, али то нико не може поуздано да зна - истиче Андрија Возар. - Срећом, наши производи су све траженији, па и да произведемо десет пута више, не би било проблема са продајом...

Извор: Вечерње новости

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

обицна храна

22.02.2015 19:34

Е у томе су Семберци велемајстори. Сво одреда казу НЕПРСКАНО ЈЕ, ИЗ МОЈЕ БАСТЕ, ЗДРАВО а он га прскао прије сат. Парадајз, паприке, Лубенице и диње беру зелене, попрскају и за 24х оне лијепе зреле. Срам да вас буде. Гдје це вам дуса. И на крају засто имамо инспекцију, засто се не узоркује роба на зеленох пијаци или јос боље на квантасу па да видимо ста ко довози и како нас трују.

ОДГОВОРИТЕ