Катар: БиХ радници још чекају одлуке суда

Радници из Босне и Херцеговине у Катару још чекају да им послодавац Араб Фаце исплати зарађене плате. Они очекују судске одлуке, јер су појединачно тужили послодавца, компанију Араб Фаце, чији је сувласник Сеад Сулејмановић, словенски држављанин, поријеклом из БиХ.

Свијет 22.02.2015 | 19:45
Катар: БиХ радници још чекају одлуке суда

Радници су се претходно обраћали, уз помоћ Амбасаде БиХ у Дохи, свим релевантним институцијама Државе Катар надлежним у овој области, али случај, нажалост, није ријешен. Послодавац је више пута изјавио да нема новца да исплати зарађене плате радницима из БиХ, јер он није наплатио потраживања од турске компаније Промер Катар, чији је подуговарач.

Реформа
Но, како се такве ствари не би понављале, емир Државе Катар њ.в. шеик Тамим бин Хамад Ал-Тхани потписао је Закон о заштити плата који ће бити објављен у службеном гласнику. Рок за имплементацију закона је шест мјесеци. Као дио обећане реформе тржишта рада Катар је донио закон који обавезује приватне компаније да исплате свим радницима плате кроз електронски систем преноса (трансфера), казали су нам у Амбасади БиХ у Катару.

Компанијама ће бити дат граце период од шест мјесеци да примијене нови начин плаћања радничких плата, популарно назван систем заштите плата (Wаге Протецтион Систем-WПС). Сврха система заштите плата (WПС) је да осигура да послодавци потпуно извршавају своје обавезе плаћања радничких плата и накнада у предвиђеном року у складу са уговорима и државним прописима.

Како су нам појаснили, овај закон мијења неке одредбе постојећег закона о раду. Измијењени дио каже да плата мора бити трансферисана на рачун радника са једне од финансијских институција у земљи, у оквиру одређеног периода.

Радничке недаће
Власници компанија који електронски не трансферишу радничке плате на вријеме биће одговорни и суочиће се са затворском казном која не прелази мјесец или новчаном казном од 2.000 до 6.000 катарских ријала или обоје.

Министарство рада и социјалне политике је задужено да предузме све потребне мјере да примијени закон и систем заштите плата.

Када овај систем профункционише, требао би да оконча радничке недаће у вези са избјегавањем или неплаћањем плата и накнада у Катару, казали су нам у Амбасади, али нажалост, додају у Амбасади, нашим радницима који нису наплатили зарађене плате у компанији Араб Фаце у Катару ово неће ријешити проблеме. Ипак, убудуће неће бити таквих проблема.

Извор: Ослобођење

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

БАЈА

22.02.2015 20:26

Знам тог дотичног,ради се о човјеку који је људе продаво и исскориштаво по цјелој Словенији,обагатио се на рачун сиротиње,купио себи плац у Велењу ,направио луxузну куцу,вози се скупа аута,осто је неким људима дужан а послије беганија у Катар,иначе је сељачина из Грачаничке општине

ОДГОВОРИТЕ
Name

Yоутубе

22.02.2015 20:55

Господин је на yоутубе даје изјаве 2013.у везу ове преваре. Цује мујезин како уци икиндију.Погледајте: име+ презиме

ОДГОВОРИТЕ