Katar: BiH radnici još čekaju odluke suda

Radnici iz Bosne i Hercegovine u Kataru još čekaju da im poslodavac Arab Face isplati zarađene plate. Oni očekuju sudske odluke, jer su pojedinačno tužili poslodavca, kompaniju Arab Face, čiji je suvlasnik Sead Sulejmanović, slovenski državljanin, porijeklom iz BiH.

Svijet 22.02.2015 | 19:45
Katar: BiH radnici još čekaju odluke suda

Radnici su se prethodno obraćali, uz pomoć Ambasade BiH u Dohi, svim relevantnim institucijama Države Katar nadležnim u ovoj oblasti, ali slučaj, nažalost, nije riješen. Poslodavac je više puta izjavio da nema novca da isplati zarađene plate radnicima iz BiH, jer on nije naplatio potraživanja od turske kompanije Promer Katar, čiji je podugovarač.

Reforma
No, kako se takve stvari ne bi ponavljale, emir Države Katar nj.v. šeik Tamim bin Hamad Al-Thani potpisao je Zakon o zaštiti plata koji će biti objavljen u službenom glasniku. Rok za implementaciju zakona je šest mjeseci. Kao dio obećane reforme tržišta rada Katar je donio zakon koji obavezuje privatne kompanije da isplate svim radnicima plate kroz elektronski sistem prenosa (transfera), kazali su nam u Ambasadi BiH u Kataru.

Kompanijama će biti dat grace period od šest mjeseci da primijene novi način plaćanja radničkih plata, popularno nazvan sistem zaštite plata (Wage Protection Sistem-WPS). Svrha sistema zaštite plata (WPS) je da osigura da poslodavci potpuno izvršavaju svoje obaveze plaćanja radničkih plata i naknada u predviđenom roku u skladu sa ugovorima i državnim propisima.

Kako su nam pojasnili, ovaj zakon mijenja neke odredbe postojećeg zakona o radu. Izmijenjeni dio kaže da plata mora biti transferisana na račun radnika sa jedne od finansijskih institucija u zemlji, u okviru određenog perioda.

Radničke nedaće
Vlasnici kompanija koji elektronski ne transferišu radničke plate na vrijeme biće odgovorni i suočiće se sa zatvorskom kaznom koja ne prelazi mjesec ili novčanom kaznom od 2.000 do 6.000 katarskih rijala ili oboje.

Ministarstvo rada i socijalne politike je zaduženo da preduzme sve potrebne mjere da primijeni zakon i sistem zaštite plata.

Kada ovaj sistem profunkcioniše, trebao bi da okonča radničke nedaće u vezi sa izbjegavanjem ili neplaćanjem plata i naknada u Kataru, kazali su nam u Ambasadi, ali nažalost, dodaju u Ambasadi, našim radnicima koji nisu naplatili zarađene plate u kompaniji Arab Face u Kataru ovo neće riješiti probleme. Ipak, ubuduće neće biti takvih problema.

Izvor: Oslobođenje

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

BAJA

22.02.2015 19:26

Znam tog dotičnog,radi se o čovjeku koji je ljude prodavo i isskorištavo po cjeloj Sloveniji,obagatio se na račun sirotinje,kupio sebi plac u Velenju ,napravio luxuznu kucu,vozi se skupa auta,osto je nekim ljudima dužan a poslije beganija u Katar,inače je seljačina iz Gračaničke opštine

ODGOVORITE
Name

Youtube

22.02.2015 19:55

Gospodin je na youtube daje izjave 2013.u vezu ove prevare. Cuje mujezin kako uci ikindiju.Pogledajte: ime+ prezime

ODGOVORITE