Нова открића у вези јаја, путера и црвеног меса

Деценијама већ лекари упозоравају да се избегава храна богата холестеролом, попут путера, црвеног меса и јаја. Међутим, ново истраживање показало је да конзумирање масне хране у нормалним количинама не представља ризик по здравље и да није директно повезано са нивоом холестерола у крви.

Здравље 22.02.2015 | 17:21
Нова открића у вези  јаја, путера и црвеног меса

У истраживању објављеном у Бритисх Медицал Јоурнал анализирани су клинички налази објављени 80-их година, који су служили за давање смерница за исхрану. Тадашњи налази тврдили су да је храна богата мастима директно повезана са срчаним обољењима и другим болестима.

„Није пронађена никаква веза између уношења масти и коронарних обољења. Чак и учесници тадашњих истраживања који су значајно смањили унос хране богате холестеролом нису живели дуже од оних који су наставили са уобичајеном исхраном“, наводи се у истраживању.

Осамдесетих година, путер, црвено месо, пуномасно млеко, сиреви и јаја (посебно жуманца) постале су намирнице које треба извегавати.

„Много година препоруке око уноса холестерола смо поштовали, али најновији налази их једноставно не подржавају. Код већине људи унос хране богате холестеролом није повезан са нивоом холестерола у крви“, каже Алис Лихтенштајн, професорка на Универзитету Тафтс и потпредседница америчког Одбора за прехрамбене препоруке.

Она је истакла да је истина да се код одређеног броја људи ниво холестерола значајно повећава након конзумирања жуманаца и сличне хране, али да су ти случајеви ретки и да чине само неколико процената популације.

Нутриционисти и даље имају исти став по питању поврћа: „Што више!“
Амерички нутриционисти објашњавају да су смернице које су тада даване имале великог утицаја на исхрану становништва и изузетно лоше последице - људи су се окренули храни богатој угљеним хидратима и простим шећерима.

„Догодило се то да смо преплављени шећером, за који су многе студије показале да доводи до озбиљних здравствених проблема“, каже нутриционисткиња Кети Вегеса.

Извор: РТС

 

Коментари / 0

Оставите коментар