Тинејџер коцкајући "спискао" 200.000 евра за ноћ

Међу зависностима које данас доминирају, а највише се пажње посвећује наркоманској и алкохолској, коцкање пролази готово неопажено јер није друштвено непожељно.

Србија 22.02.2015 | 14:23
Тинејџер коцкајући "спискао" 200.000 евра за ноћ

Дисторзија друштвених вредности уследила је са економским крахом и политичком маргинализацијом наше земље. Ратови у Хрватској, Босни и Херцеговини и потом бомбардовање, међународне санкције које су докрајчиле оронулу економију, маргинализација у светским оквирима, гурнули су становнике Србије у борбу за опстанак.

И док смо пажњу посвећивали спајању краја са крајем, испустили смо морал, друштвене норме и систем вредности. Криминал не само да је процветао, већ и су такве особе добиле незаслужено пажњу у средишту друштвеног живота, а са њима и разни облици до тада неприхватљивог понашања. Један од тих образаца јесте коцкање.

Алкохолизам је у Србији релативно прихватљив, осим у превеликој мери, када изазива насилно понашање и инциденте. Наркоманија је још више проказана. Међутим, коцка се некако провукла испод радара друштвене осуде. Делимично, узрок је у народној лутрији која као феномен у Србији још од 19. века, што је погрешност коцке релативизовало.

Стање је алармантно
У Србији данас има око 90.000 тешких зависника о коцкању, процена је у Институту за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут". Не можемо рећи како остале старосне категорије нису битне, али заиста највише брине податак да су међу њима у великој мери млади људи, старости до 26 година.

Родитељи, притиснути борбом за преживљавање, стресом на послу којег је све мање и све теже сачувати, не успевају да се потпуно посвете деци. Потомци, испуштени, преузимају вредности које доминирају у медијима, а оне су углавном - антивредности.

Кладионице су на сваком кораку и упркос законској забрани која их лоцира најближе 200 метара од школа, у њима је много малолетника или оних који су тек прешли 18 (и то упркос забрани за малолетнике).

Центар за одвикавање "Херц" најбоље је упознатом са поражавајућом сликом нашег друштва. Неретко им долазе млади који су умели да спискају и по 20.000 евра за годину дана. Углавном почињу у основној школи, када се креће са најситнијим улогом. Како време тече, тако се они свикну на мале и прелазе на веће улоге, а метастаза следи када се краде родитељски новац и накит. Неретко родитељи, слаби на хирове својих изданака, продају имања како би их извадили из проблема јер коцкари, немајући више средстава, улазе и у дугове зеленашима.

Најтежи случајеви
Један Новосађанин је у 25. години "успео" да уништи своју породицу. Родитељи су због његових дугова продали аутомобил, када је имао 28 и стан, а три године касније и гаражу у центру највећег града Војводине. На крају су продали и кућу да би платили дуг зеленашима.

Међу 33.000 патолошких коцкара, забележен је случај младе жене чији муж са њом није спавао осам месеци јер је свакодневно уплаћивао тикете у кладионици. Ако би се и одважио на испуњавање брачних обавеза, то је бивало у полувремену утакмице.

Ипак, најстрашнији пример јесте младић који је ЗА НОЋ успео да потроши 200.000 Евра.

Извор: Србија Данас

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

сирцо

22.02.2015 13:28

ОВАЈ ЈЕ СТО ПОСТО "БАЈИН"- кад има толике паре за коцку !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

23.02.2015 14:24

ОН ЈЕ БАЈИН АЛИ СУ ПАРЕ БИЛЕ НАШЕ. СА ТУЂИМ КУ..ОМ ЈЕ ЛАКО ГЛОГИЊЕ МЛАТИТИ.

ОДГОВОРИТЕ