Tinejdžer kockajući "spiskao" 200.000 evra za noć

Među zavisnostima koje danas dominiraju, a najviše se pažnje posvećuje narkomanskoj i alkoholskoj, kockanje prolazi gotovo neopaženo jer nije društveno nepoželjno.

Srbija 22.02.2015 | 14:23
Tinejdžer kockajući "spiskao" 200.000 evra za noć

Distorzija društvenih vrednosti usledila je sa ekonomskim krahom i političkom marginalizacijom naše zemlje. Ratovi u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i potom bombardovanje, međunarodne sankcije koje su dokrajčile oronulu ekonomiju, marginalizacija u svetskim okvirima, gurnuli su stanovnike Srbije u borbu za opstanak.

I dok smo pažnju posvećivali spajanju kraja sa krajem, ispustili smo moral, društvene norme i sistem vrednosti. Kriminal ne samo da je procvetao, već i su takve osobe dobile nezasluženo pažnju u središtu društvenog života, a sa njima i razni oblici do tada neprihvatljivog ponašanja. Jedan od tih obrazaca jeste kockanje.

Alkoholizam je u Srbiji relativno prihvatljiv, osim u prevelikoj meri, kada izaziva nasilno ponašanje i incidente. Narkomanija je još više prokazana. Međutim, kocka se nekako provukla ispod radara društvene osude. Delimično, uzrok je u narodnoj lutriji koja kao fenomen u Srbiji još od 19. veka, što je pogrešnost kocke relativizovalo.

Stanje je alarmantno
U Srbiji danas ima oko 90.000 teških zavisnika o kockanju, procena je u Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut". Ne možemo reći kako ostale starosne kategorije nisu bitne, ali zaista najviše brine podatak da su među njima u velikoj meri mladi ljudi, starosti do 26 godina.

Roditelji, pritisnuti borbom za preživljavanje, stresom na poslu kojeg je sve manje i sve teže sačuvati, ne uspevaju da se potpuno posvete deci. Potomci, ispušteni, preuzimaju vrednosti koje dominiraju u medijima, a one su uglavnom - antivrednosti.

Kladionice su na svakom koraku i uprkos zakonskoj zabrani koja ih locira najbliže 200 metara od škola, u njima je mnogo maloletnika ili onih koji su tek prešli 18 (i to uprkos zabrani za maloletnike).

Centar za odvikavanje "Herc" najbolje je upoznatom sa poražavajućom slikom našeg društva. Neretko im dolaze mladi koji su umeli da spiskaju i po 20.000 evra za godinu dana. Uglavnom počinju u osnovnoj školi, kada se kreće sa najsitnijim ulogom. Kako vreme teče, tako se oni sviknu na male i prelaze na veće uloge, a metastaza sledi kada se krade roditeljski novac i nakit. Neretko roditelji, slabi na hirove svojih izdanaka, prodaju imanja kako bi ih izvadili iz problema jer kockari, nemajući više sredstava, ulaze i u dugove zelenašima.

Najteži slučajevi
Jedan Novosađanin je u 25. godini "uspeo" da uništi svoju porodicu. Roditelji su zbog njegovih dugova prodali automobil, kada je imao 28 i stan, a tri godine kasnije i garažu u centru najvećeg grada Vojvodine. Na kraju su prodali i kuću da bi platili dug zelenašima.

Među 33.000 patoloških kockara, zabeležen je slučaj mlade žene čiji muž sa njom nije spavao osam meseci jer je svakodnevno uplaćivao tikete u kladionici. Ako bi se i odvažio na ispunjavanje bračnih obaveza, to je bivalo u poluvremenu utakmice.

Ipak, najstrašniji primer jeste mladić koji je ZA NOĆ uspeo da potroši 200.000 Evra.

Izvor: Srbija Danas

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

sirco

22.02.2015 13:28

OVAJ JE STO POSTO "BAJIN"- kad ima tolike pare za kocku !

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

23.02.2015 14:24

ON JE BAJIN ALI SU PARE BILE NAŠE. SA TUĐIM KU..OM JE LAKO GLOGINJE MLATITI.

ODGOVORITE