Грци вјерују да су побиједили ЕУ

Договор који су постигли Грчка и ЕУ, грчки премијер и министар финансија сматрају победом, али има и оних који исле да је грчка влада ипак поклекла.

Свијет 21.02.2015 | 17:00
Грци вјерују да су побиједили ЕУ

Грчки премијер Алексис Ципрас изјавио је је данас да договор склопљен са министрима финансија еврозоне о продужењу пакета помоћи Грчкој за још четири месеца поништава обећање претходне конзервативне владе према међународним кредиторима о примени мера штедње.

"Добили смо битку, али не и рат. Проблеми, прави проблеми су и даље испред нас", истакао је грчки премијер.

"Јуче смо предузели одлучан корак, оставили смо иза себе штедњу, пакет помоћи и тројку кредитора", изјавио је Ципрас у обраћању јавности, који је преносила грчка телевизија, пренео је Ројтерс.

Светски медији су синоћ известили да су министри финансија еврозоне постигли договор да се пакет помоћи Грчкој продужи за још четири месеца, а Грчка се заузврат обавезала да ће наставити са реформама и са програмом штедње.

Упркос томе што је њен министар Јанис Варуфакис прогласио победу у "борби" са осталих 18 министара зоне евра, Грчка је у Бриселу претрпела пораз, пише Блумберг

Варуфакис је на Фејсбуку написао после преговора с колегама из еврозоне: "Прво те игноришу, онда ти се смеју, потом се боре против тебе, а затим победиш".

Грчка се, пише Блумберг, одмеравала са чак "18 противника", те су они, што се и очекивало, изашли са састанка као "велики победници".

Еврогрупа је одлучила да ЕУ, Централлна еврпска банка и ММФ и даље буду надзорници Грчке у спровођењу споразума о међународној кредитној помоћи, а Грчка је добила само то што се они убудуће неће називати "тројка".

Еврогрупа је обезбедила сагласност Грчке за продужавање постојећег програма мера које прате споразум о међународној кредитној помоћи, а Грчка је успела да се то више не назива "програмом''.

Грчки министар финансија Јанис Варуфакис оценио је договор Атине са министрима еврозоне као победу над мерама штедње који су претили да разоре друштвено ткиво.

“Скинули смо лудачку кошуљу коју нам је навукла претходна влада“, рекао је Варуфакис новинарима након драматичне седнице у Бриселу.

“Комбиновали смо две обично контрадикторне ствари, логику и идеологију и доказали да је могуће поштовати и демократију и обавезе“, рекао је Варуфакис, који је сходно свом обичају једини дошао на састанак без кравате.

Он је током већег дела конференције за новинаре говорио на грчком, уз образложење да не верује преводиоцима, а говор је илустровао бројним сликовитим илустрацијама.

“Понекад је неопходно везати се за јарбол да би човек одолео песми сирена“, изјавио је он, истичући да је Грчка током тешких преговора остала усправна и верна интересима обичних грађана и да је одбила зхтеве да смањи пензије и повећа порез на додатну вредност.

Већина посматрача, међутим, оцењује да је Грчка поклекнула, то јест да је левичарска влада на челу са Алексисом Ципрасом, суочена са претњом да ће бити избачена из еврозоне, пристала на мање-више исте услове које је прихватила претходна влада.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ВидовитаВанга

21.02.2015 16:20

Не, Грци нису никога победили, а нарочито ЕУ.... Грци само покушавају бити мудри у овоме битном тренутку, јер је почео рат у Европу, ЕУ је тотално измозгана, изгубљена....Па ни Немачкој нема спаса... А ове мале џепне државице бивше YУ, изгубиле су и оно што су имале.... А то је слободу!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Холланд

21.02.2015 18:20

Овај је исти политицар као ови наси у БиХ, обецања итд. Ја вјерујем да Грци у Грцкој јос појма немају ста је јуце договорено у Бриселу... Узеце вама ЕУ и дусу.

ОДГОВОРИТЕ