Grci vjeruju da su pobijedili EU

Dogovor koji su postigli Grčka i EU, grčki premijer i ministar finansija smatraju pobedom, ali ima i onih koji isle da je grčka vlada ipak poklekla.

Svijet 21.02.2015 | 17:00
Grci vjeruju da su pobijedili EU

Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je je danas da dogovor sklopljen sa ministrima finansija evrozone o produženju paketa pomoći Grčkoj za još četiri meseca poništava obećanje prethodne konzervativne vlade prema međunarodnim kreditorima o primeni mera štednje.

"Dobili smo bitku, ali ne i rat. Problemi, pravi problemi su i dalje ispred nas", istakao je grčki premijer.

"Juče smo preduzeli odlučan korak, ostavili smo iza sebe štednju, paket pomoći i trojku kreditora", izjavio je Cipras u obraćanju javnosti, koji je prenosila grčka televizija, preneo je Rojters.

Svetski mediji su sinoć izvestili da su ministri finansija evrozone postigli dogovor da se paket pomoći Grčkoj produži za još četiri meseca, a Grčka se zauzvrat obavezala da će nastaviti sa reformama i sa programom štednje.

Uprkos tome što je njen ministar Janis Varufakis proglasio pobedu u "borbi" sa ostalih 18 ministara zone evra, Grčka je u Briselu pretrpela poraz, piše Blumberg

Varufakis je na Fejsbuku napisao posle pregovora s kolegama iz evrozone: "Prvo te ignorišu, onda ti se smeju, potom se bore protiv tebe, a zatim pobediš".

Grčka se, piše Blumberg, odmeravala sa čak "18 protivnika", te su oni, što se i očekivalo, izašli sa sastanka kao "veliki pobednici".

Evrogrupa je odlučila da EU, Centrallna evrpska banka i MMF i dalje budu nadzornici Grčke u sprovođenju sporazuma o međunarodnoj kreditnoj pomoći, a Grčka je dobila samo to što se oni ubuduće neće nazivati "trojka".

Evrogrupa je obezbedila saglasnost Grčke za produžavanje postojećeg programa mera koje prate sporazum o međunarodnoj kreditnoj pomoći, a Grčka je uspela da se to više ne naziva "programom''.

Grčki ministar finansija Janis Varufakis ocenio je dogovor Atine sa ministrima evrozone kao pobedu nad merama štednje koji su pretili da razore društveno tkivo.

“Skinuli smo ludačku košulju koju nam je navukla prethodna vlada“, rekao je Varufakis novinarima nakon dramatične sednice u Briselu.

“Kombinovali smo dve obično kontradiktorne stvari, logiku i ideologiju i dokazali da je moguće poštovati i demokratiju i obaveze“, rekao je Varufakis, koji je shodno svom običaju jedini došao na sastanak bez kravate.

On je tokom većeg dela konferencije za novinare govorio na grčkom, uz obrazloženje da ne veruje prevodiocima, a govor je ilustrovao brojnim slikovitim ilustracijama.

“Ponekad je neophodno vezati se za jarbol da bi čovek odoleo pesmi sirena“, izjavio je on, ističući da je Grčka tokom teških pregovora ostala uspravna i verna interesima običnih građana i da je odbila zhteve da smanji penzije i poveća porez na dodatnu vrednost.

Većina posmatrača, međutim, ocenjuje da je Grčka pokleknula, to jest da je levičarska vlada na čelu sa Aleksisom Ciprasom, suočena sa pretnjom da će biti izbačena iz evrozone, pristala na manje-više iste uslove koje je prihvatila prethodna vlada.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

VidovitaVanga

21.02.2015 16:20

Ne, Grci nisu nikoga pobedili, a naročito EU.... Grci samo pokušavaju biti mudri u ovome bitnom trenutku, jer je počeo rat u Evropu, EU je totalno izmozgana, izgubljena....Pa ni Nemačkoj nema spasa... A ove male džepne državice bivše YU, izgubile su i ono što su imale.... A to je slobodu!!!!

ODGOVORITE
Name

Holland

21.02.2015 18:20

Ovaj je isti politicar kao ovi nasi u BiH, obecanja itd. Ja vjerujem da Grci u Grckoj jos pojma nemaju sta je juce dogovoreno u Briselu... Uzece vama EU i dusu.

ODGOVORITE