Прича мајке погинулог борца и сина јединца

Двије деценије након завршетка рата требале би бити временски интервал у којем су многе ствари на изградњи хуманог и функционалног друштва ријешене. Власти које су долазиле и одлазиле редом су се заклињале на враћање дуга погинулим борцима, а колико је тај дуг враћен, знају њихове породице.

Република Српска 21.02.2015 | 17:07
Прича мајке погинулог борца и сина јединца

Скромна недовршена кућа у Осјечанима код Добоја дом је Душанке Чакаревић, мајке погинулог борца ВРС.

Њен син Небојша погинуо је са само 18 година, а четири године касније умро јој је и муж. Желећи да живи у свом родном селу, одлучује се да купи плац и направи кућу.

Душанка је кућу саградила дижући кредите, а до данас нити су кредити враћени нити је кућа довршена.

У неомалтерисаној кући без разведене струје и питке воде, са зидовима прекривеним папиром, направила је себи прави мали музеј успомена на свог сина Небојшу, носиоца ордена мајора Милана Тепића.

“Једино моје дијете, погинуло је на извршењу борбеног задатка на Српској Брци. Био је веома млад, 18 година један мјесец и девет дана имао је кад је погинуо од гранате са још једним дјечаком, саборцем из Костајнице”, прича Душанка.

У својој кући Душанка се до данас није успјела угријати, јер не може загријати неомалтерисане зидове. Ипак би, каже, било лакше да јој је топлије у кући у овим данима које проводи читањем безборј пута читаних текстова о свом Небојши и безброј пута гледаних фотографија.

На источном зиду иконе, а на јужном све оно што је сјећа на сина. Од прве и посљедње обуће коју је носио, преко гитаре до одликовања и заставе.

“Болно је, али живим с тим. Свако мало ја то све прегледам и док сам са тим сликама, са Нешином гитаром коју сваке године за његов рођендан узме неко од његових другова и засвира. То ми даје снаге. Знам због кога је та патња, није ми тешка бол, знам због кога је носим. Син, понос је био”, додаје храбра мајка.

Са свиме што је Душанку снашло, тешко је живјети. Губитак највољенијих не може се надокнадити, али опет каже да је срећна и поносна јер је за тих 18 година, један мјесец и девет дана вриједило живјети.

Жиро рачун за уплате у БиХ:

МФ банка а.д. Бања Лука

572 2560000 163177

(БН ТВ)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Тамо Далеко Бреее

21.02.2015 16:23

Цујес Миле колико мајки пати за децом...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВидовитаВанга

21.02.2015 16:24

Тужно и ружно. Јадна мајка. Али таква је судбина свих мајких, када им синови погину у рату....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

21.02.2015 17:20

Додикова мајка је вазнија!? Она се секира за сином који је тезак милијарду и који успут ј**е цијелу нацију,а ову мајку нико не види.Она је за многе,назалост,само један обицни статистицки број.Залосно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

21.02.2015 17:23

Хвала БН ТВ сто цува од заборава овакве свјетле примјере оних цији су синови стварали Републику Српску. Он је тада био само дијете са 18 година које је отисло у бој,а Милорад Додик који данас глуми "великог" Србина сверцер који је имао ратни распоред поред куце у Маховљанима!? Срамота!

ОДГОВОРИТЕ
Name

немања

21.02.2015 17:57

Војска Републике Српске , хвала и слава вам , а погинулим борцима царство небеско. Људи само 18 година, срце хероја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трагедија велика за сваку мајку

21.02.2015 18:06

За српску мајку јос и веца, јер нигдје нема да се обрати за помоц. ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

21.02.2015 18:52

Пуна су им уста погинулих бораца и њихових породица само кад полазу вијенце пред тв камерама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сузуки

21.02.2015 19:35

Е моја Мајко,таква је судбина свих Мајки погинулих на свим странама а били су заведени и наивни вјерујуци да це зивјети као цареви у новоствореним резерватима.Нек се гоне у мп3 Слоба,Алија,Фрањо,Куцан,САНУ,СПЦ,ЈНА,све вјерске заједнице и други фасисти који растурисе онакву дивну и бајну СФРЈ.Сад у овим новонасталим резерватима влада благостање гдје обицан градјанин ровари по контејнерима тразеци који залогај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре сузуки

22.02.2015 08:13

До обољења органа у телу сваког зивог бица,долази због утицаја споља.

Name

Југословен

23.02.2015 00:22

ко си да си браво за написано.ј..о их рат.у рату се гине и унистава.цему се било надати.неваља југа,ево сад је добро.вољела би мајка свога сина него пет неких република.

Name

Мики

21.02.2015 21:55

Еј Баја ти и Ћургуз требате ово видети и пазите да вас не стигне мајкина суза .У ког Бога верујете

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОЗАРСКА ДУБИЦА

21.02.2015 22:24

АЛИ ЗАТО ЦУРГУЗ НЕМА СТА НЕМА,ЗАПОСЛИО ЈЕ КЦЕРКУ,СИНА,СНАЈУ,НОВОПЕЦЕНОГ ЗЕТА КОЈИ ЈЕ ЕXПРЕСНО ИЗ ПДП-А,ПРЕСАО У СНСД-Е,А ДА ПРИТОМ НИКОМ ДРУГОМ НИЈЕ ПОМОГАО.ИНАЦЕ ЗГАДИО СЕ НАРОДУ КОЗАРСКЕ ДУБИЦЕ.ЈА МУ САВЈЕТУЈЕМ ОВИМ ПУТЕМ ДА МАЛО МАЊЕ ГРАБИ У СВОЈЕ ДзЕПОВЕ А ДА СЕ МАЛО ВИСЕ ОСВРНЕ НА КОМЕНТАРИСАЊЕ ГРАДЈАНА ГДЈЕ НЕКО КРПИ КРАЈ СА КРАЈЕМ.СРАМОТА, ЦУРГУЗИЈАДА ЈЕ ПОЦЕЛА У КОЗАРСКОЈ ДУБИЦИ.ФУЈЈЈ!!!ОВИМ ПУТЕМ АПЕЛУЈЕМ НА ПОСТЕНОГ ГЕНЕРАЛА МИЛОМИРА САВЦИЦА ДА СЕ ОВАЈ РАТНИ И ВОЈНИ ПРОФИТЕР НАПОКОН ИЗВЕДЕ ПРЕД ЛИЦЕ ПРАВДЕ.ЗНАМО МИ СВИ У КОЗАРСКОЈ ДУБИЦИ КО ЈЕ ПАНТЕЛИЈА ЦУРГУЗ!!!!НИЈЕ ПРОСАО У СДС ПА САДА ТРЕБА СНСДЕУ?!!!!ИАМ ЛИ КО ОВОЈ ФУКАРИ ДА СТАНЕ НА КРАЈ?

ОДГОВОРИТЕ