Ивановић је већ био ослобођен оптужби

Канцеларија за КиМ Владе Србије саопштила је да је против Оливера Ивановића и четворице Срба вођен и окончан поступак за наводна убиства косовских Албанаца.

Србија 20.02.2015 | 20:57
Ивановић је већ био ослобођен оптужби

Оливеру Ивановићу, Драгољубу Делибашићу, Илији и Небојши Вујачићу и Александру Лазовићу, суди се у Основном суду у Косовској Митровици због сумње да су одговорни за убиства косовских Албанаца 1999. и 2000. године.

У саопштењу Канцеларије прецизира се да је против њих УНМИК правосуђе водило и окончало поступак 2002. године.

"Том приликом, Међународни суд, у већу састављеном од међународних судија, одлучио је да се против оптужених прекине истрага, јер је ток поступка указао да за оптужбе које им се стављају на терет нема никаквих валидних доказа", наводи се у саопштењу.

Додаје се и број Одлуке УНМИК-а Хеп Бр. 139/2002 ПП Бр. 103/02.

"Канцеларија за Косово и Метохију захтева да се узме у обзир наведена Одлука УНМИК суда из 2002. године и сви списи тог предмета, да се пусте на слободу и обустави поступак против Оливера Ивановића, Небојше и Илије Вујачића и свих осталих оптужених, којима се суди за злочине, за које је већ доказано да нема њихове кривице", наводи се у саопштењу.

Додаје се да је поновно покретање истраге и поступка против истих особа за исти догађај, при чему су они сада у притвору дуже од једне године, "шиканирање и застрашивање" оптужених, али и осталих Срба на Косову.

Канцеларија за КиМ додала је и да је о томе већ током 2014. године упозорила Еулекс, али да није било одговора те мисије ЕУ.

Коментари / 0

Оставите коментар