Ivanović je već bio oslobođen optužbi

Kancelarija za KiM Vlade Srbije saopštila je da je protiv Olivera Ivanovića i četvorice Srba vođen i okončan postupak za navodna ubistva kosovskih Albanaca.

Srbija 20.02.2015 | 20:57
Ivanović je već bio oslobođen optužbi

Oliveru Ivanoviću, Dragoljubu Delibašiću, Iliji i Nebojši Vujačiću i Aleksandru Lazoviću, sudi se u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici zbog sumnje da su odgovorni za ubistva kosovskih Albanaca 1999. i 2000. godine.

U saopštenju Kancelarije precizira se da je protiv njih UNMIK pravosuđe vodilo i okončalo postupak 2002. godine.

"Tom prilikom, Međunarodni sud, u veću sastavljenom od međunarodnih sudija, odlučio je da se protiv optuženih prekine istraga, jer je tok postupka ukazao da za optužbe koje im se stavljaju na teret nema nikakvih validnih dokaza", navodi se u saopštenju.

Dodaje se i broj Odluke UNMIK-a Hep Br. 139/2002 PP Br. 103/02.

"Kancelarija za Kosovo i Metohiju zahteva da se uzme u obzir navedena Odluka UNMIK suda iz 2002. godine i svi spisi tog predmeta, da se puste na slobodu i obustavi postupak protiv Olivera Ivanovića, Nebojše i Ilije Vujačića i svih ostalih optuženih, kojima se sudi za zločine, za koje je već dokazano da nema njihove krivice", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je ponovno pokretanje istrage i postupka protiv istih osoba za isti događaj, pri čemu su oni sada u pritvoru duže od jedne godine, "šikaniranje i zastrašivanje" optuženih, ali i ostalih Srba na Kosovu.

Kancelarija za KiM dodala je i da je o tome već tokom 2014. godine upozorila Euleks, ali da nije bilo odgovora te misije EU.

Komentari / 0

Ostavite komentar