Званична дијагноза догађаја у Шајкашу

Ученици основне школе "Исидора Секулић" у Шајкашу масовно су се онесвестили 10. фебруара због "колективне несвесне психосоматске реакције", како званично гласи дијагноза коју је објавило Министарство просвете.

Србија 20.02.2015 | 18:07
Званична дијагноза догађаја у Шајкашу

Министар просвете Србије Срђан Вербић истакао је да су стручњаци урадили свој посао, одбацили могуће узроке несвестице око којих се спекулисало, али да остаје извесна нелагода јер до сада у пракси није било оваквих ситуација, што, како каже, стручњаке оставља немоћним.

Дефинишући дијагнозу због које су деца пала у несвест стављена је тачка на мистерију која је трајала скоро десет дана, пошто ни лекари ни полиција нису успели да утврде шта се десило са 44 ученика ове школе. Са друге стране, чињеница је да у целом овом случају недостају неке информације. Јер, ако је двадесеторо деце задржано у болници онда би лекари требало да знају зашто су их задржали.

Професор физичког ове школе сматра да су се деца вероватно онесвестила од умора, па је последњих дана поведена расправа о томе да ли је школски план и програм преопштиран и исувише стресан. Министар Вербић признаје да није направљен добар баланс између времена које деца проводе у школи и градива које треба да савладају.

Коментари / 0

Оставите коментар