Zvanična dijagnoza događaja u Šajkašu

Učenici osnovne škole "Isidora Sekulić" u Šajkašu masovno su se onesvestili 10. februara zbog "kolektivne nesvesne psihosomatske reakcije", kako zvanično glasi dijagnoza koju je objavilo Ministarstvo prosvete.

Srbija 20.02.2015 | 18:07
Zvanična dijagnoza događaja u Šajkašu

Ministar prosvete Srbije Srđan Verbić istakao je da su stručnjaci uradili svoj posao, odbacili moguće uzroke nesvestice oko kojih se spekulisalo, ali da ostaje izvesna nelagoda jer do sada u praksi nije bilo ovakvih situacija, što, kako kaže, stručnjake ostavlja nemoćnim.

Definišući dijagnozu zbog koje su deca pala u nesvest stavljena je tačka na misteriju koja je trajala skoro deset dana, pošto ni lekari ni policija nisu uspeli da utvrde šta se desilo sa 44 učenika ove škole. Sa druge strane, činjenica je da u celom ovom slučaju nedostaju neke informacije. Jer, ako je dvadesetoro dece zadržano u bolnici onda bi lekari trebalo da znaju zašto su ih zadržali.

Profesor fizičkog ove škole smatra da su se deca verovatno onesvestila od umora, pa je poslednjih dana povedena rasprava o tome da li je školski plan i program preopštiran i isuviše stresan. Ministar Verbić priznaje da nije napravljen dobar balans između vremena koje deca provode u školi i gradiva koje treba da savladaju.

Komentari / 0

Ostavite komentar