Преминула легенда ФК Сарајево - Ибрахим Биоградлић!

Ибрахим Биоградлић, рекордер по броју наступа за ФК Сарајево, преминуо је у 83. години живота.

Фудбал 21.02.2015 | 09:00
Преминула легенда ФК Сарајево - Ибрахим Биоградлић!

Биоградлић, који је рођен 8. марта 1931. године, прве фудбалске кораке направио је у омладинцима Ударника. Када је у октобру 1946. године дошло до фузије Ударника и Слободе, у нови клуб, Торпедо, који ће касније промјенити назив у Сарајево, Биоградлић је приступио новоформираном тиму, те тамо наставио своју омладинску каријеру.

Прве наступе за Сарајево уписао је, у оквиру утакмица Купа, у дуелима са Работничким и Текстилцем, а већ у идућој сезони, стигли су и први прволигашки наступи, а уписао их је укупно четири. Његова убојита љевица у наредним сезонама постала је главни адут Сарајева, а награда за изванредне партије убрзо је стигла од стране селектора Југославије.

Једини наступ уписао је на Олимпијским играма у Мелбурну, 1956. године, у оквиру полуфиналног дуела између Југославије и Индије. Биоградлић је одиграо цијелу утакмицу, а Југославија је славила са високих 4:1 и обезбједила пласман у финале овог у та доба, веома престижног такмичења. Биоградлић на крају ипак није добио прилику да заигра и у финалу, у којем је Југославија поражена од Совјетског савеза са 1:0, али се ипак окитио сребрном медаљом, те тако постао први и једини фудбалер Сарајева са олимпијским одличјем.

Најближи одласку из Сарајева био је 1964. године када је након сјајних партија у Рапан купу, заједно са Ферхатовићем био на прагу преласка у холандски Де Фолевајкерс, али су на крају обојица остали на Кошеву.

Биоградлић је са 378 наступа у такмичарским утакмицама, осигурао себи титулу играча са убједљиво највише одиграних утакмица за Сарајево.

Коментари / 0

Оставите коментар