Preminula legenda FK Sarajevo - Ibrahim Biogradlić!

Ibrahim Biogradlić, rekorder po broju nastupa za FK Sarajevo, preminuo je u 83. godini života.

Fudbal 21.02.2015 | 09:00
Preminula legenda FK Sarajevo - Ibrahim Biogradlić!

Biogradlić, koji je rođen 8. marta 1931. godine, prve fudbalske korake napravio je u omladincima Udarnika. Kada je u oktobru 1946. godine došlo do fuzije Udarnika i Slobode, u novi klub, Torpedo, koji će kasnije promjeniti naziv u Sarajevo, Biogradlić je pristupio novoformiranom timu, te tamo nastavio svoju omladinsku karijeru.

Prve nastupe za Sarajevo upisao je, u okviru utakmica Kupa, u duelima sa Rabotničkim i Tekstilcem, a već u idućoj sezoni, stigli su i prvi prvoligaški nastupi, a upisao ih je ukupno četiri. Njegova ubojita ljevica u narednim sezonama postala je glavni adut Sarajeva, a nagrada za izvanredne partije ubrzo je stigla od strane selektora Jugoslavije.

Jedini nastup upisao je na Olimpijskim igrama u Melburnu, 1956. godine, u okviru polufinalnog duela između Jugoslavije i Indije. Biogradlić je odigrao cijelu utakmicu, a Jugoslavija je slavila sa visokih 4:1 i obezbjedila plasman u finale ovog u ta doba, veoma prestižnog takmičenja. Biogradlić na kraju ipak nije dobio priliku da zaigra i u finalu, u kojem je Jugoslavija poražena od Sovjetskog saveza sa 1:0, ali se ipak okitio srebrnom medaljom, te tako postao prvi i jedini fudbaler Sarajeva sa olimpijskim odličjem.

Najbliži odlasku iz Sarajeva bio je 1964. godine kada je nakon sjajnih partija u Rapan kupu, zajedno sa Ferhatovićem bio na pragu prelaska u holandski De Folevajkers, ali su na kraju obojica ostali na Koševu.

Biogradlić je sa 378 nastupa u takmičarskim utakmicama, osigurao sebi titulu igrača sa ubjedljivo najviše odigranih utakmica za Sarajevo.

Komentari / 0

Ostavite komentar