Интервју - Тумба: Имам велики проблем са Управом!

Можда Партизанов тајминг за продају најбољег стрелца Петра Шкулетића није био добар, али наш тајминг за отворен и директан интервју с популарним Тумбом тешко да је могао да буде бољи. Фудбалска чаршија бруји да је трофејни тренер црно-белих малтене сваког дана у клинчу с већином чланова Управног одбора, па смо разговор почели баш од тога. Наравно, дотакли смо се још многих тема.

Фудбал 21.02.2015 | 00:00
Интервју - Тумба: Имам велики проблем са Управом!

За наставак Суперлиге, вицешампион и лидер Партизан обући ће два нова одела у односу на јесењу “”колекцију“. Клупско руководство је у потпуно новом руху, док ће састав који ће истрчати на меч са Вождовцем у суботу бити значајно другачији од оног из првог дела шампионата, без најбољих стрелаца Петра Шкулетића и Данка Лазовића.

Од Партизанове изборне скупштине прошло је неколико месеци и од тада су углавном интриге пратиле клуб. Почевши од односа у Управи, преко приче о новим и старим задужењима (сазнали смо у међувремену и да је Земунело под хипотеком!), па све до трансфера који су се дешавали по принципу “хоћу, нећу, па ипак хоћу“. Све те приче почињале су као нагађања из добро обавештених извора, као што се најчешће дешава у Србији у последње време, а некако у свим причама у вези с црно-белима најчешће се помињало име Љубише Тумбаковића, потпредседника задуженог за спортска питања.

Можда Партизанов тајминг за продају Шкулетића није био добар, али наш тајминг за отворен и директан интервју с популарним Тумбом тешко да је могао да буде бољи. Пошто је једна од спекулација да је трофејни тренер црно-белих малтене сваког дана у клинчу с већином чланова Управног одбора, разговор смо почели баш од тога...

Како сарађују спортски сектор и део управе задужен за друга питања? Мало-мало, па се појави информација да сте с неким у сукобу, а најчешће се пише да сте у несугласицама са генералним директором Милошем Вазуром?

"Искрен да будем, најмање сукоба имам с Вазуром и не знам због чега се потенцира да имам проблем с њим. Немам разлог да имам са неким сукоб, ја имам разлог да имам сукоб мишљења. Сматрам да је то потпуно нормално, јер смо ми овде и даље у фази када је бура. Заједно радимо, када одузмете празнике, мање од месец и по дана. Свако има своју идеју како би то требало да изгледа. Такође, људи у Управном одбору се не познају превише дуго. Од спортских људи у УО ја сам једини и наравно да у датом тренутку моја реакција мора да буде реална. Никад у животу нисам ишао по своје мишљење код неког другог. Хоћете да ми кажете да неко може да ми забрани да у овим годинама и са својим искуством имам став и мишљење? Па наравно да не може! Друго, ја нисам професионалац, имам друштвену одговорност и зато ако неком смета када нешто кажем и када то у медијима ескалира као свађа, то је онда други проблем. Оно што мислим, мислим да је добро Партизану. С Вазуром немам проблем, наравно, али да имам проблем у Управи у овом моменту – имам. Али то је сукоб мишљења. Свој став износим да бих евентуално отворио очи људима који можда мало мање познају проблематику. Ниједног момента се не мешам у економију, обавештен сам таман толико да нико не може да ме превари".

Последњи сукоб мишљења је био приликом одлуке да ли да се прода Петар Шкулетић, најбољи стрелац Суперлиге. Управни одбор је са 9:3 гласао “за“, један од гласова против био је ваш?

"Став струке је био да ‘костур’ тима мора да остане како бисмо остварили циљ, а циљ је да будемо шампиони. Ако већ одговарам за струку, па не могу онда да кажем да Шкулетић може да иде?! Не могу да разумем да је нормално да Петар оде, то је стручни став. Политику и економију клуба воде људи који су у Управном одбору и зато је такав био резултат гласања. А сад ми кажите, како то не може да иде за 2.300.000, а за 4.000.000 може? Ако се добро сећам, генерални став клуба је био јединствен – Шкулетић не може да иде. Али тада се слушала струка. Међутим, када је 4.000.000 онда може. Па ко смо ми? Можемо ли да мењамо ставове? Ја не могу. Ако је то политика клуба и клуб тако хоће – изволите и то радите. Не љутим се, идемо даље. Ако је клуб одлучио да та 4.000.000 у овом тренутку много значе, прихватам то као неко ко је део Управног одбора, али тајминг је лош. Онда се аматерски за два дана тражи замена за Шкулетића и то је приступ на који сваки нормалан човек из струке неће да пристане. Зато сам рекао како смо још у бури и евентуално би требало да уђемо у бонацу. Е сад је питање можемо ли уопште да уђемо у бонацу после оваквих ставова. Да ли људи из Управног одбора могу да препознају квалитет у ставовима кад је струка у питању? Ја хоћу да препознам њихове ставове када је у питању економски, политички и организациони део, али ако неко почиње да буде доминантан у послу који не познаје, онда већ та бура може да потраје јако дуго. Мене ово све ојачава зато што су моји циљеви јасни и прецизни. Имам идеју и мислим да не грешим нигде".

ПРОДАЈЕМО СИРОВИНУ, НИ ПОЛУПРОИЗВОД, НИ ПРОИЗВОД

Постоје различита мишљења у вези са продајом Шкулетића. Једни се слажу са вама и тврде да је тајминг погрешан, а опет други тврде да је седмица на лотоу продати играча из Србије за 4.000.000 евра, с обзиром на квалитет и околности у којима је наш фудбал?

"Наша тржишна вредност је опала, није као што је било. Али све идеје које желимо да реализујемо имају за циљ да се дође до одговарајућих резултата. Оног момента када будемо имали те резултате, е онда Шкулетићева вредност неће бити 4.000.000, него 14.000.000. Само је потребно стрпљење. Наша перцепција се завршава на томе да у последње време ниједан играч из Партизана и Звезде није отишао за велики новац, са изузетком Лазара Марковића. Чак ни Митровићев уговор није био тако велики. Ја и даље мислим да је Шкулетићева вредност далеко већа од оне за коју је продат и да бисмо увећали његову вредност са идејом кроз такмичарски резултат на нивоу Србије и стратегијом да се директно уђе у Лигу Европе. Овог момента правимо велику грешку. Углавном продајемо сировину, ни полупроизвод, нити прозвод. Моја идеја је да се направи стабилан тим, да играчи стасавају, да се промени стратегија одласка млађих играча и онда ћемо имати праву причу у сваком смислу за Партизан, за репрезентацију, за српски фудбал. Сетите се вредности трансфера и колико су дуго овде играли Ћирић, Нађ, Саво, Томић..."

У поређењу с екипом која је јесењи део завршила на челу табеле, какав тим сада има Партизан? Догодиле су се озбиљне промене?

"Промењено је 40 одсто екипе. Вулићевић је и даље повређен, отишли су Станковић, Лазовић и Шкулетић. За било који клуб то је велики ударац. Испратио сам други део припрема у Белеку и могу да кажем да сам одушевљен начином на који се радило. Први пут сам гледао како Марко Николић води целу причу и уживао сам седам дана. Хармонична амосфера унутар екипе, методолошки врло висок ниво у организацији тренинга, па припрема пријатељских утакмица... Све то иде лагано и лепо, на највишем европском нивоу. Тих 40 одсто јесу велики хедикеп, али Партизан опет има добру екипу према свему што сам видео, способну да оствари такмичарски резултат и у Србији и у Европи, уз квалитетан скаутинг у наредна четири месеца, колико има до следећег прелазног рока. Онда можемо да нападнемо Лигу Европе. Не причам еуфорично, као што то чине појединци, како ћемо ићи на Лигу шампиона. То није реално".

ПАНТИЋУ СМО НУДИЛИ УСЛОВЕ КОЈЕ НИКО У ПАРТИЗАНУ НИЈЕ ИМАО

Оно што је нова управа наследила био је уговор Данка Лазовића, али и Данила Пантића на којег Партизан такође не рачуна у наставку првенства?

"Лазовић је имао опцију у уговору да нас напусти када год сматра да је то одговарајуће. У било ком периоду године, без обештећења. Данило Пантић је био један од наших проритетних задатака, да покушамо да га задржимо и обновимо уговор. Ту је све учињено. Прво смо покушали да вратимо причу на почетак, да разговарамо с Дачом и његовим родитељима. Ту смо наишли на зид који није коректан. Потом смо хтели да направимо разговор с његовим менаџерима и ту не могу да свалим кривицу на дете од 18 година, већ више на родитеље који се идентификују са дететом. Пресудио је менаџерски интерес и у свему томе клуб се прескаче. У једном моменту смо Данилу Пантићу понудили услове који никад ниједан играч у Партизану није имао. И то је одбијено! С обзиром на то да није хтео да продужи уговор, примењен је модел који је присутан свуда у свету".

Како је изгледала понуда Челсија за Пантића?

"Њему истиче уговор за шест месеци и он је био у могућности да већ сада потпише за други клуб, а према речима његовог менаџера, он је то учинио за Челси. Онда је било логично да ми поставимо неке услове да га пустимо раније и додатно зарадимо, јер он свакако на лето иде. Онда је ту била актуелна прича око 1.500.000... Када му истекне уговор добићемо оно што нам формлано припада. Челси, међутим, није хтео прво да плати ништа. А онда су понудили 500.000. У овим условима и 100.000 значи, али нисмо хтели да пристанемо. И то је један принцип који је искрено за поштовање када је ова управа у питању. Нећемо 500.000, али нећете ни ви одмах добити играча".

На кој начин сте радили у прелазном року? Стигла су тројица играча?

"Задатак директора је да слуша и прати размишљање стручног штаба. Марко Николић је направио пресек стања, са листом жеља евентуалних појачања. Драган Ћирић и ја смо слепо следили те идеје и жеље. Темељно се радило, а не траљаво како су медији причали једног момента. На позицији десног бека нисмо узели прво, него друго решење, јер смо се у то уклопили. А по оном што сам видео, Бандаловски је пун погодак, као и Грега Балажиц. Стефана Бабовића нисмо ми довели, он се сам вратио у Партизан. Зашто? Зато што је његова препорука била све што је урадио у Вождовцу. Исто је било и када смо покушали да нађемо замену за Шкулетића. У складу с критеријумом који је поставио стручни штаб покушали смо да ангажујемо неког од шесторице, седморице играча, али нисмо успели да направимо договор. Никако нећемо да доводимо неког тако што смо гледали ДВД снимке. И ту смо, дакле, били темељни и нисмо хтели да се понашамо као аматери".

Да ли би био неуспех да Партизан не освоји титулу?

"Наравно. Имамо шест бодова више и квалитетан састав, без обзира на велики хендикеп одласка појединих играча. Ето лепог изазова за стручни штаб. Став свих нас је да у други део сезоне улазимо са истим бројем бодова као и највећи ривал. Ових шест више не рачунамо. У лиги каква је наша, зна се када почне сезона да ће Партизан или Звезда бити шампиони. Много бих волео да се појаве клубови који ће се у датом моменту својим начином рада дићи изнад Партизана и Звезде".

НИСАМ ОТИШАО ЗБОГ "ПРОКЛЕТИХ ПАРА"

Прошли пут када је Тумбаковић био у Партизану, тада у улози спортског директора, многи су му замерили због изненадног одласка априла 2013. Тадашњи председник Драган Ђурић кривио је "проклете паре", али се и тада знало да није само понуда кинеског Вухана, за коју се говорило да је тако финансијски јака да се не одбија, једини разлог растанка?

"Никада нисам желео да улазим у дубљу полемику због чега сам отишао. Прича је дугачка, али ћу покушати да будем конкретан. Прво, понуда која је дошла после тих 11 месеци колико сам радио као спортски директор Партизана била је најслабија у односу на раније понуде. Прва је била фантастична, дошла је од мог бившег клуба из Кине. Фантастична за мене, а врло интересантна и за Партизан, јер су били спремни да плате велико обештећење, што би представљао преседан. Нисам сигуран да ли се то икада раније десило. Разговарао сам са Драганом Ђурићем и људима из клуба. Била је прича ‘није коректно, ти си дошао, имамо визију како би Партизан требало да изгледа у спортском, итд...’, тако да је та понуда одбијена. На зиму је стигла поново већа понуда од ове коју сам на крају прихватио. Све време сам био у разговору са људима из клуба и поново ми је речено ‘понуда је фантастична, али немој’. Е кад се појавила ова трећа, поклопила се са ескалацијом одређеног незадовољства и сукоба мишљења. Са трећом понудом сам отишао опет пред Управни одбор. Вероватно су схватили да више не можемо заједно и добио сам дозволу да одем. Нисам се појавио да кажем како нисам отишао због ‘проклетих пара’, нисам ништа демантовао, већ сам неке ствари оставио да буду унутар клуба. И увек ћу тако размишљати. Прво о Партизану, а онда о себи. Рекао сам „пишите, саопштавајте шта хоћете, ја знам због чега сам отишао".

Опет вас питамо, због чега сте вратили?

"Осетио сам да поново постоји простор да се прави партизановци врате у клуб. Једна од тих идеја је била да место спортског директора добије партизановац с лепом визијом и идејом. Драган Ћирић је био један од најкреативнијих играча које сам видео у животу. Идеја иде даље, да вратимо неке партизановце на функције које могу у датом моменту да прихвате у односу на своје планове. Они су у међувремену постали успешни, остварени и најважније независни људи. Али њихове перцепција живота је такође Партизан. Ми се виђамо, дружимо, група од 40-50 некадашњих играча. Та позитивна енергија мора у једном моменту да уђе у Партизан".

ПАРТИЗАН И ЗВЕЗДА СУ ДРЖАВНИ ПРОЈЕКТИ

Како се уопште "родила" та идеја, јер у Партизану нису тренутно само људи који су фудбалски везани за клуб? С ким сте обавили прве разговоре?

"Идеја је потекла од групе људи који су моји пријатељи још из времена док сам био тренер у Партизану. Основа је била да се Партизану врати једна врста ауторитета. Сама идеја се родила када су ти исти људи рекли да је Партизан, као и Звезда, један државни пројекат, да је потребно да држава стане иза свега тога. У целој причи као фаворит за председника и неког ко би био смерница новог Партизана тражила се особа која је успешна у бизнису, човек којем би подршка у тој причи били људи са спортским ауторитетом. Они су ту препознали Зорана Поповића као председника, а мене као неког са спортским ауторитетом".

Да ли сте познавали Зорана Поповића раније?

"Не. Упознали смо се пре два и по или три месеца, колико је трајала кампања у вези са његовим избором. Наравно да сам у том периоду мерио више пута да ли је све на свом месту и више пута сам био скептичан. Али, та њихова упорност у причи и обећањима мене је у једном моменту довела до тога да сам поверовао у све што је договарано. Зато сам сада овде. Испратио сам све на начин који је био поштен са моје стране. Улогу сам прихватио са идејом и причом да ће спортски део да припадне спортистима и да ћу имати потпуну аутономију у спортском делу. Да пре свега искуством помогнем, а највећи носилац свих обавеза био би човек професионалац. У тој целој причи, схватио сам своју улогу као друштвено одговорну. На мени и Драгану Ћирићу је било да направимо стратегију развоја спортског сектора у наредних пет година, са прецизним циљевима, од начина рада и селектирања до спортских резултата".

Кажете да је идеја потекла од групе људи коју сте познавали још у времену док сте били тренер Партизана. Очигледно да је у тој групи Жарко Зечевић. Каква је његова улога била у недавним променама?

"Жарко Зечевић је био један од људи који су све то спровели. Он је мој дугогодишњи пријатељ, са њим сам провео најлеше године у Партизану. Жарко је човек са визијом једног правог Партизана. Он жели да клуб буде успешан и стабилан, по европском моделу".

СЕДИМО У ЋИРИЋЕВОЈ КАНЦЕЛАРИЈИ

Од формирања нове управе и поделе функција, како у спортском сектору, тако и на осталим местима, стекао се утисак да је Драган Ћирић само на папиру спортски директор, али да заправо све полази од вас?

"Драган Ћирић је спортски директор и он је идеолог целе спортске Партизанове приче. Његове идеје су капиталне. Какав је био креативан фудбалер, он је такав и спортски директор. И за све што жели да спроведе је потребно време. Једини његов ‘проблем’ је што сам ја ту, јер је на неки начин мој спортски ауторитет тренутно ближи медијима и јавности него његов. То ниједног момента не умањује његову вредност, само је питање тренутка када ће се то променити. Драгана треба добро саслушати и размислити о његовој причи, онда бисте схватили вредност свега о чему говори. Међу нама постоји одлична кординација. Овде где смо сада, то је његова канцеларија у којој свакодневно седимо и причамо о томе како да буде боље Партизану. Ја се трудим да све оно што радимо буде његов пројекат, никако мој. И тако ће увек бити".

НИЈЕДНОГ МОМЕНТА НИЈЕ СЕ ПРИЧАЛО О СМЕНИ НИКОЛИЋА

Да ли сте заједно са Драганом Ћирићем тражили смену Марка Николића?

"Не. Као што смо у једном тренутку причали о идеји да је Бата Мирковић интересантан тренер са потенцијалом (помињало се да ће преузети филијалу Телеоптим, прим. аут.), тако се у том периоду причало о Ивану Томићу. На несрећу целу, Иван Томић се појављивао у просторијама клуба и опет се створила прича да се Марко Николић смењује и да на његово место долази Иван Томић. То су приче за које не знам да ли су намерно пласиране или шта су већ мотиви. Ниједног момента није се разговарало о смени Марка Николића".

Коментари / 0

Оставите коментар