Крагујевац: Штрајк радника

Запослени у јавно-комуналном предузећу "Градска гробља" у Крагујевцу, који су од јуче у генералном штрајку, траже субвенције од локалне самоуправе да би исплатили заостале зараде, а из градске управе им поручују да им не дугују ни динар и да су им од почетка године дали седам милиона динара.

Србија 20.02.2015 | 15:00
Крагујевац: Штрајк радника

Штрајкачи су се данас окупили на градском гробљу "Бозман" носећи транспаренте, окачене на крстаче, на којима пише да само траже плате.

Председник Синдиката запослених у том предузећу Саша Новаковић изјавио је новинарима да радници траже преговоре са локалном самоуправом и исплату другог дела плате за септембар и целу зараду за четири месеца, за шта је потребно око 30 милиона динара.

"Ако нам се нико не обрати у наредних пет дана ми ћемо у протестној шетњи градским улицама отићи до Скупштине града", рекао је Новаковић.

Према његовим речима, 87 од укупно око 130 радника је у генералном штрајку, који се одвија уз минимум процеса рада, што значи да раде само службе за сахрањивање, превоз и преузимање покојника, као и просектура.

"За личне дохотке месечно нам треба око седам милиона динара, наши приходи су око пет милиона динара, а зарада је око три и по милиона и ми смо сваког месеца у минусу више од три милиона динара. Неопходне су нам субвенције за плате, или да се наплате дуговања у износу од 36 милиона динара за одржавање гробних места колико дугују грађани и социјалне установе због сахрањивања њихових корисника и штићеника", рекао је Новаковић.

Он је додао да на четири градска гробља, има око 37.000 гробних места од чега се за око 15 одсто не измирују трошкови одржавања, па тако социјалне установе дугују око девет милиона динара, а остало грађани.

Цчлан градског већа за комуналне послове Зоран Јовановић изјавио је новинарима да локална самоуправе није адреса за решавање проблема пословања предузећа "Градска гробља" и да им град ништа не дугује.

"У овом тренутку град не дугује ни жуту банку Градским гробљима и не само да не дугује, већ им је од почетка година до данас одвојила седам милиона динара субвенција не би ли поспешила пословање тог предузећа", рекао је Јовановић.

Подсетивиши да је локална самуправа у прошлој години највише субвенција дала управо том предузећу, Јовановић је рекао да градска управа има само један уговор са тим предузећем, вредан годишње 4,5 милиона динара, и то за одржавање саобраћајница и ограде на градским гробљима.

"Све остало градска гробља обезбеђују сама", рекао је Јовановић и навео да град купује земљу од приватника, да уређује саобраћајнице и гробна места, и онда даје градским гробљима да то продају и да од тога обезбеђују себи егзистенцију", рекао је Јовановић.

Нажалост, додао је Јовановић, велики трошкови радне снаге у уовом тренутку су оптерећујући за "Градска гробља" чији су фиксни трошкови за плате већи него што су им приходи.

Штрајкачи, такође наводе, да предузеће има више радника него што треба, и субвенције траже од општине, јер је она, како наводе, запосљавала нову радну снагу.

"Овде је некада било 70-80 радника и запослено је нас још 50-60. Тако је и у Београду, Нишу, Новом Саду, али да ти градови обезбеђују новац за те које су запослили општинари", рекао је новинарима радник Радиша Јездић који је признао да је један од 50 запослених у протеклих пет година.

Коментари / 0

Оставите коментар