Kragujevac: Štrajk radnika

Zaposleni u javno-komunalnom preduzeću "Gradska groblja" u Kragujevcu, koji su od juče u generalnom štrajku, traže subvencije od lokalne samouprave da bi isplatili zaostale zarade, a iz gradske uprave im poručuju da im ne duguju ni dinar i da su im od početka godine dali sedam miliona dinara.

Srbija 20.02.2015 | 15:00
Kragujevac: Štrajk radnika

Štrajkači su se danas okupili na gradskom groblju "Bozman" noseći transparente, okačene na krstače, na kojima piše da samo traže plate.

Predsednik Sindikata zaposlenih u tom preduzeću Saša Novaković izjavio je novinarima da radnici traže pregovore sa lokalnom samoupravom i isplatu drugog dela plate za septembar i celu zaradu za četiri meseca, za šta je potrebno oko 30 miliona dinara.

"Ako nam se niko ne obrati u narednih pet dana mi ćemo u protestnoj šetnji gradskim ulicama otići do Skupštine grada", rekao je Novaković.

Prema njegovim rečima, 87 od ukupno oko 130 radnika je u generalnom štrajku, koji se odvija uz minimum procesa rada, što znači da rade samo službe za sahranjivanje, prevoz i preuzimanje pokojnika, kao i prosektura.

"Za lične dohotke mesečno nam treba oko sedam miliona dinara, naši prihodi su oko pet miliona dinara, a zarada je oko tri i po miliona i mi smo svakog meseca u minusu više od tri miliona dinara. Neophodne su nam subvencije za plate, ili da se naplate dugovanja u iznosu od 36 miliona dinara za održavanje grobnih mesta koliko duguju građani i socijalne ustanove zbog sahranjivanja njihovih korisnika i štićenika", rekao je Novaković.

On je dodao da na četiri gradska groblja, ima oko 37.000 grobnih mesta od čega se za oko 15 odsto ne izmiruju troškovi održavanja, pa tako socijalne ustanove duguju oko devet miliona dinara, a ostalo građani.

Cčlan gradskog veća za komunalne poslove Zoran Jovanović izjavio je novinarima da lokalna samouprave nije adresa za rešavanje problema poslovanja preduzeća "Gradska groblja" i da im grad ništa ne duguje.

"U ovom trenutku grad ne duguje ni žutu banku Gradskim grobljima i ne samo da ne duguje, već im je od početka godina do danas odvojila sedam miliona dinara subvencija ne bi li pospešila poslovanje tog preduzeća", rekao je Jovanović.

Podsetiviši da je lokalna samuprava u prošloj godini najviše subvencija dala upravo tom preduzeću, Jovanović je rekao da gradska uprava ima samo jedan ugovor sa tim preduzećem, vredan godišnje 4,5 miliona dinara, i to za održavanje saobraćajnica i ograde na gradskim grobljima.

"Sve ostalo gradska groblja obezbeđuju sama", rekao je Jovanović i naveo da grad kupuje zemlju od privatnika, da uređuje saobraćajnice i grobna mesta, i onda daje gradskim grobljima da to prodaju i da od toga obezbeđuju sebi egzistenciju", rekao je Jovanović.

Nažalost, dodao je Jovanović, veliki troškovi radne snage u uovom trenutku su opterećujući za "Gradska groblja" čiji su fiksni troškovi za plate veći nego što su im prihodi.

Štrajkači, takođe navode, da preduzeće ima više radnika nego što treba, i subvencije traže od opštine, jer je ona, kako navode, zaposljavala novu radnu snagu.

"Ovde je nekada bilo 70-80 radnika i zaposleno je nas još 50-60. Tako je i u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, ali da ti gradovi obezbeđuju novac za te koje su zaposlili opštinari", rekao je novinarima radnik Radiša Jezdić koji je priznao da je jedan od 50 zaposlenih u proteklih pet godina.

Komentari / 0

Ostavite komentar